Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara opent Bar de Beauvoir

Klara opent Bar de BeauvoirBlijf verwonderd!

Soyez les bienvenus au bar De Beauvoir, die voor de gelegenheid enkele dagen onderdak krijgt in De Singel in Antwerpen. De bar wordt vier dagen lang opengehouden door Heleen Debruyne en Pat Donnez. De een al wat meer feministe dan de ander. Heleen en Pat zit elke avond afgeladen vol, met levende lijven. Gewone passanten, muzikanten en stamgasten.

Sfeerfoto Bar de Beauvoir. Foto (c) Geert Van Hoeymissen

Ze praten – in de nasleep van de Metoo en Balance ton Porc-commotie – over mannen en vrouwen en of het feminisme ons op weg kan helpen of net niet. Hun gids is Simone de Beauvoir die bijna zeventig jaar geleden Le Deuxième Sexe publiceerde, een revolutionaire analyse van wat het betekent om vrouw te zijn.

Zo begint De Beauvoir haar boek. ‘Lang heb ik geaarzeld met het schrijven van een boek over de vrouw. Het is een irriterend onderwerp, vooral voor vrouwen en bovendien is het niet nieuw. Er is al genoeg inkt verspild aan het gekrakeel rond en om het feminisme, laten wij er dus verder, nu dat vrijwel achter de rug is, maar over zwijgen.’
De Beauvoir vindt het feminisme in 1949 al achterhaald, zo lijkt het, terwijl het dan eigenlijk allemaal nog moest beginnen.

Bar de Beauvoir wordt vuurwerk! Aan oestrogeen en verbaal testosteron geen gebrek. Met naast Pat en Heleen ook nog o.a. relatietherapeute Rika Ponnet, historica Gita Deneckere, filosofe Griet Vandermassen en dolle mina Chantal Desmet.

Patrick Riguelle, Jan Hautekiet en Gwen Cresens spelen Franse Chansons. De excuustruzen van dienst.
Vuurwerk!

Bar de Beauvoir, live vanuit De Singel in Antwerpen.
Van maandag 12 februari tot donderdag 15 februari 2018, na het nieuws van 17 uur op Klara. Ook te beluisteren via klara.be, de Klara-app en als podcast.

Bar de Beauvoir

Pat Donnez en Heleen Debruyne - de een al meer feminist dan de andere - lazen Simone de Beauvoir. Ze willen weten of je inderdaad niet als vrouw bent geboren - zoals de Franse schrijfster beweerde - maar vrouw wordt. En wat zulks dan betekent anno 2018, precies zeventig jaar nadat vrouwen in dit land eindelijk stemrecht kregen.

Dit programma is ook als podcast beschikbaar.

Presentatie: Pat Donnez en Heleen Debruyne

Contact: bardebeauvoir@klara.be