Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara-documentaire 'Misia' haalt brons op Prix Europa

Klara-documentaire 'Misia' haalt brons op Prix EuropaBlijf verwonderd!

Op vrijdag 11 oktober 2019 werden in het Duitse Potsdam de prestigieuze mediaprijzen 'Prix Europa' uitgereikt. 'Misia', een muzikale vertelling rond het leven van Misia Sert die begin januari 2019 werd uitgezonden op Klara, haalde brons in de categorie 'beste muziekprogramma op de radio'.
© VRT rr

Katharine Smets tijdens de uitreiking van de Prix Europa

'Misia' is een muzikale vertelling rond het leven van Misia Sert (1872-1950): de koningin van de Parijse salons, maar ook van de gebroken dromen en ontmaskerde liefde. Haar leven van glorie en tragiek, boeiende artistieke netwerk en verschroeiende muzikale passie vormen de rode draad. Deze vertelling is nog steeds beschikbaar als gratis podcast.

De productie van deze reeks was in handen van Katharina Smets, in samenwerking met het ensemble Revue Blanche en de musicologe Sofie Taes. De montage gebeurde door Wederik De Backer. Met de stem van Kurt Van Eeghem, en met Reinhilde Decleir als de stem van Misia.

Het Canvas-programma 'Terug naar Rwanda' eindigde op de tweede plaats in de Iris-categorie, voor het beste programma rond culturele diversiteit.

Meer informatie

Misia’s leven leest als een artistieke, culturele en sociale geschiedenis van Frankrijk en België anno 1900. In Misia gaan radiomaker Katharina Smets samen met musicologe Sofie Taes en componist Fredrik Neyrinck op zoek naar wie zij echt was. Ze willen de tijdsgeest begrijpen, met al wat zich op het politieke, maatschappelijke en culturele vlak op de achtergrond afspeelde. We duiken met de neus in het pluche van de society-salons en het fluweel van de theaterzitjes. Ze lezen mee over de schouder van de grootste dichters van de Belle Époque, en loeren door de lens van Misia’s legendarische portrettisten. Misia gidst hen doorheen de vroegmoderne avant-garde, recht van toen naar nu: welke verhalen en kunstwerken blijken relevant voor ons? Welke schatten willen we absoluut delen met het publiek, en welke verhalen mogen niet onverteld blijven...? De reis in de voetsporen van Misia Sert voert hen van Halle over Brussel naar Parijs.

Het programma werd uitgezonden op zondag 6 januari 2019, van 18 tot 20 uur. Te herbeluisteren via de Klara-app en klara.be, of gratis te downloaden als podcast.

Voor de podcast hebben we de uitzending in 3 delen gesplitst De podcast is gratis beschikbaar via iTunes en / of Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud en uiteraard ook via de RSS-feed. Twijfelt u welke link u best gebruikt? Klik dan hier en neem een kijkje op onze uitgebreide podcast-pagina's.

Of u kan de podcast ook beluisteren via onderstaande audiospelers. Door op de 'klik hier'-link te klikken, kan u de audio ook gewoon downloaden.

© Randal Casaer
Misia

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.