Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
❓ Klara Top 100: veelgestelde vragen

❓ Klara Top 100: veelgestelde vragenBlijf verwonderd!

Waar kan ik de Klara Top 100 vinden op Spotify en andere platformen? Hoe kan ik die Klara-app downloaden en is ze gratis? En is er een cd-box van de Klara Top 100? Al die vragen (en nog veel meer) krijgen op deze pagina een antwoord!

Een antwoord op al uw vragen

Oei, foutje! De playlist-pagina is leeg?
Ja, en dat is voor 1 keer heel bewust gedaan. Normaal bieden we informatie een week op voorhand aan, maar dan zou de spanning wegvallen. Dus tijdens de Top 100 moet u doorklikken naar top100.klara.be en dan ziet u elk nummer, per positie...

Gedetailleerde informatie per nummer met uitvoerders en zelfs het bestelnummer voor in de winkel, krijgt u te zien via het Playlisten Dagoverzicht. Die informatie wordt in blokken van enkele uren gepubliceerd. 

Hoe kunnen we reageren tijdens de uitzending?
Onze presentatoren Greet en Mark vinden het ontzettend fijn om reacties te krijgen tijdens de marathonuitzending. Dat kan op verschillende manieren:

1. De makkelijkste en snelste manier is via de reageer-functie van de Klara-app. Die app is volledig gratis beschikbaar voor Android en iOS. Als u de app al een hele tijd geleden gedownload heeft, of als u nog de oude 'Radioplus'-app heeft, kunnen we u alleen maar aanraden om een update uit te voeren naar de nieuwste Klara-app. In die app zit namelijk een zeer handige nieuwigheid: de reageer-functie. U moet 1x registreren met uw VRT-account (die gebruikt u bv. ook voor VRT NU), en vanaf dan kan u berichten, foto's en zelfs video's naar onze redactie sturen. En wij kunnen zeer makkelijk een persoonlijk antwoord terugsturen. Ook dit jaar zullen we opnieuw de vraag stellen 'waar bent u naar de Klara Top 100' aan het luisteren. U kan dan snel met uw toestel een foto maken en die met de app versturen. Makkelijker dan dat, kan het haast niet. En nog meer voordelen van de app: moet u even naar de bakker of de supermarkt, en hebben ze daar een andere radio die door de luidsprekers te horen is, dan kan u dankzij de app (en oortjes of een hoofdtelefoon) gewoon Klara blijven volgen. En dit jaar kan u in de app zelf naar de videostream kijken, en hoe u daarvoor niet meer apart de website te openen.

2. U kan ons voor berichtjes ook bereiken via Facebook en Facebook chat. Onze Facebookpagina kan u vinden via www.facebook.com/KlaraRadio/ Als u ons een berichtje stuurt via Facebook, zorg dan zeker dat u ons 'leuk' vindt, anders kan Facebook lastig doen omwille van privacy-instellingen. Via Facebook kunnen géén inzendingen verstuurd worden voor de 'waar luistert u naar de Klara Top 100'-actie.

3. En natuurlijk is er ook nog twitter.com/Klararadio

4. Uiteraard kan het ook nog via een gewone mail. Ons mailadres is top100@klara.be. Belangrijk als u mailt: graag altijd uw naam en woonplaats vermelden in de mail zelf, anders krijgen we zo'n quasi anoniem bericht, en dan kost het nog flink wat heen-en-weer gemail om al die informatie netjes te pakken te krijgen.

Kunnen we de Klara Top 100 herbeluisteren?
De integrale uitzending van de Klara Top 100 van 2019 (in 8 delen) is herbeluisterbaar via deze link en uiteraard ook via de Klara-app.

Kunnen we de muziek van de Klara Top 100 ergens downloaden?
Neen, omwille van auteursrechten mogen we de Klara Top 100 niet downloadbaar ter beschikking stellen. Ook een podcast-versie is niet mogelijk. Maar blijf zeker verder lezen...

Is er dit jaar opnieuw een afspeellijst van de Klara Top 100 op Spotify of andere platformen?
Ja! Soms zullen het andere uitvoerders zijn dan op de radio omdat niet alle nummers via hen beschikbaar zijn, maar onze muziekmensen doen hun uiterste best om een waardig alternatief te vinden. U kan de afspeellijst van 2019 hieronder beluisteren via de audioplayer. De lijst is ook te vinden bij Spotify, Apple Music, YouTube, YouTub Music, Qobuz, Deezer en Soundcloud. Of klik door via deze handige link die alle andere linken bundelt. .

Mogen we langskomen in Hasselt?
Ja, graag zelfs. Mark en Greet en de rest van de ploeg heten u van harte welkom (uiteraard gaat de radiouitzending soms even voor, heb daar aub begrip voor). We zenden uit van Radio 2 Limburg (Limburgplein 2, 3500 Hasselt) Normaal zitten onze collega's van Radio 2 hier. U kan op de VRT-website een zeer goede routebeschrijving vinden.

Kan ik ergens de Klara Top 100 in een handig formaat afprinten?
Ja! Hieronder kan u een volledige lijst terug vinden van een bepaald jaar van de top.

Klik hier en download de lijst van 2019 in PDF-formaat

Klik hier en download de lijst van 2018 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2017 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2016 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2015 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2014 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2013 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2012 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2011 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2009 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2008 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2007 in PDF-formaat
Klik hier en download de lijst van 2006 in PDF-formaat
klik hier en download de lijst van 2005 in PDF-formaat

(Na de Klara Top 75 in 2009, werd er geopteerd voor een volledige Top 100 en verschoof de uitzending van het voorjaar naar het najaar. Daarom was er geen Klara Top in 2010.)

💿 Zullen jullie de Klara Top 100 uitbrengen op cd? 
Neen, dit jaar niet.

  • In februari 2016 kwam er een Klara Top 100-cd box uit. Die is bijna niet meer verkrijgbaar. Bestelnummer: Warner Classics 5054197503856. Klik hier en lees meer over deze cd-box.
  • In 2012 kwam 'Klara's Top 100' uit, een box met maar liefst 11 cd's. Bestelnummer: EMI Classics 6217952.
     

Hoe werd de Klara Top 100 - 2019 samengesteld?
Bijna 10.000 bezoekers (opnieuw een flinke stijging in vergelijking met vorig jaar) van de Klara-website hebben in 2019 hun stem uitgebracht en u krijgt het exacte resultaat van die stemming te horen. Zij kozen 9 nummers uit drie verschillende keuzelijsten en mochten - indien gewenst - nog 1 suggestie toevoegen. Dat aantal stemmers is alweer een mooie stijging in vergelijking met vorig jaar.

Er is trouwens ook een heel goede reden waarom we gebruik maken van een keuzelijst en geen vrije keuze geven aan de stemmers: er worden ontzettend veel verschillende schrijfwijzes gebruikt voor titels en namen van componisten. Dat hebben we opnieuw zeer duidelijk gemerkt bij de suggesties die wel vrij waren. Maar die verschillende schrijfwijzes, zorgen voor een zeer groot praktisch probleem. Door die verschillende schrijfwijzes, zouden we de computer niet kunnen inschakelen, omdat die al die verschillende schrijfwijzes als een aparte inzending zou zien. Dan zouden we al die stemmen van die duizenden surfers manueel moeten tellen. En heel eerlijk: met de ploeg die de Klara Top 100 maakt, zou zoiets echt een onmogelijke opdracht vormen.

Hoe bepalen jullie welke uitvoering jullie laten horen? 
We kiezen de uitvoering uiteraard met zorg, maar ook voor ons is die keuze soms hartverscheurend. 

De videostream, de luister live, en nog andere elementen op de site werken niet? 
Probeer uit te sluiten of het kom door instellingen van een virusscanner, Firewall of omdat eral een tijdje geen update van de browser of het hele systeem is gebeurd. Check even of het in een andere webbrowser wel lukt. Wij ondersteunen de 2 meest recente versies van browsers, maar kunnen jammer gtenoeg geen persoonlijk advies geven bij dergelijke problemen. Als er wél sprake is van een algemeen issue, zullen we dat meteen melden via sociale media en de site.

Maken jullie al gebruik van extra mogelijkheden via DAB+? 
Een aantal DAB+ radiotoestellen heeft een schermpje, waarop wij informatie kunnen tonen tijdens onze uitzendingen. Normaal ziet u daar het nummer dat bezig is, ons logo en een foto van de presentator en de naam van het programma. We kunnen die afbeeldingen maar met tussenpauzes doorsturen.Dus verwacht daar zeker geen videolivestream. Klara heeft van deze Top 100 gebruik gemaakt om wat mogelijkheden met die afbeeldingen uit te testen. Behalve de basisinformatie waarover hierboven als sprake was, hebben we nog bijkomende informatie laten zien. En die info werd doorheen de uitzendingen gewijzigd of geactualiseerd. Zo hebben we ook overzichtjes doorgestuurd. Hou er rekening mee dat zo'n afbeelding kan blijven hangen, als uw verbinding slecht is. 

Top 100

Presentatie: Greet Samyn en Mark Janssens

Samenstelling: Els Van Hoof

Reageren kan via de Klara-app, Klik hier voor alle informatie over hoe u die Klara-app kunt downloaden . 

Heeft u geen smartphone of kiest u bewust om ze niet te installeren, dan kan u ook reageren via Facebook of top100@klara.be

Klik hier en krijg een antwoord op 'veelgestelde vragen'.

Na afloop van de Klara Top 100 kan u opnieuw de playlist-knop gebruiken, maar tijdens de Klara Top 100 tellen we mee af via klara.be/top100