Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Top 100: veelgestelde vragen

Klara Top 100: veelgestelde vragenBlijf verwonderd!

Waar kan ik de Klara Top 100 vinden op Spotify? Hoe kan ik die Klara-app downloaden en is ze gratis? En is er een cd-box van de Klara Top 100? Al die vragen (en nog veel meer) krijgen op deze pagina een antwoord!
Afbeelding Veelgestelde Vragen

FAQ

Oei, foutje! De playlist-pagina is leeg?

Ja, en dat is voor 1 keer heel bewust gedaan. Normaal bieden we informatie een week op voorhand aan, maar dan zou de spanning wegvallen. Dus tijdens de Top 100 moet u doorklikken naar top100.klara.be en dan ziet u elk nummer, per positie... Gedetailleerde informatie per nummer met uitvoerders en zelfs het bestelnummer voor in de winkel, is ook al te vinden via ons Playlisten Dagoverzicht. Die pagina wordt manueel aangevuld, dus soms moet u even wat geduld hebben voor het meest recente nummer getoond wordt, maar we willen uiteraard niets prijsgeven op voorhand...

Hoe kunnen we reageren tijdens de uitzending?

Onze presentatoren Greet en Mark vinden het ontzettend fijn om reacties te krijgen tijdens de marathonuitzending. Dat kan op verschillende manieren:

1. De makkelijkste en snelste manier is via de reageer-functie van de Klara-app. Die app is volledig gratis beschikbaar voor Android en iOS. Als u de app al een hele tijd geleden gedownload heeft, of als u nog de oude 'Radioplus'-app heeft, kunnen we u alleen maar aanraden om een update uit te voeren naar de nieuwste Klara-app. In die app zit namelijk een zeer handige nieuwigheid: de reageer-functie. U moet 1x registreren met uw VRT-account (die gebruikt u bv. ook voor VRT NU), en vanaf dan kan u berichten, foto's en zelfs video's naar onze redactie sturen. En wij kunnen zeer makkelijk een persoonlijk antwoord terugsturen. Ook dit jaar zullen we opnieuw de vraag stellen 'waar bent u naar de Klara Top 100' aan het luisteren. U kan dan snel met uw toestel een foto maken en die met de app versturen. Makkelijker dan dat, kan het haast niet. En nog meer voordelen van de app: moet u even naar de bakker of de supermarkt, en hebben ze daar een andere radio die door de luidsprekers te horen is, dan kan u dankzij de app (en oortjes of een hoofdtelefoon) gewoon Klara blijven volgen.

2. U kan ons ook bereiken via Facebook en Facebook chat. Onze Facebookpagina kan u vinden via www.facebook.com/KlaraRadio/ Als u ons een berichtje stuurt via Facebook, zorg dan zeker dat u ons 'leuk' vindt, anders kan Facebook lastig doen omwille van privacy-instellingen.

3. En natuurlijk is er ook nog twitter.com/Klararadio

4. Uiteraard kan het ook nog via een gewone mail. Ons mailadres is top100@klara.be. Belangrijk als u mailt: graag altijd uw naam en woonplaats vermelden in de mail zelf, anders krijgen we zo'n quasi anoniem bericht, en dan kost het nog flink wat heen-en-weer gemail om al die informatie netjes te pakken te krijgen.

Kunnen we de Klara Top 100 herbeluisteren?

De integrale uitzending van de Klara Top 100 van 2017 (in 8 delen) is nog heel even herbeluisterbaar via deze link.

Kunnen we de Klara Top 100 ergens downloaden?

Neen, omwille van auteursrechten mogen we de Klara Top 100 niet downloadbaar ter beschikking stellen. Ook een podcast-versie is niet mogelijk. Maar blijf zeker verder lezen...

Is er dit jaar opnieuw een afspeellijst van de Klara Top 100 op Spotify?

Ja! Soms zullen het andere uitvoerders zijn dan op de radio omdat niet alle nummers via hen beschikbaar zijn, maar onze muziekmensen doen hun uiterste best om een waardig alternatief te vinden. U kan ons vinden als 'klararadio' op Spotify, en onderaan deze pagina kan u een korte preview zien van de editie 2017 waarop u kan doorklikken. En dat zoekwerk is meteen de reden waarom we het slechts aanbieden via 1 platform. Het zou onmogelijk zijn om zo'n lijst op alle verschillende platformen aan te bieden.

Mogen we langskomen in Kortrijk?

Ja, graag zelfs. Mark en Greet en de rest van de ploeg heten je van harte welkom (uiteraard gaat de radiouitzending soms even voor, heb daar aub begrip voor). We zenden uit van het Radiohuis in Kortrijk. (Radiohuis, Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk) Normaal zitten onze collega's van Radio 2 hier. Daarom kan u op de VRT-website een zeer goede routebeschrijving vinden.

Kan ik ergens de Klara Top 100 in een handig formaat afprinten?

Dat zal inderdaad mogelijk zijn na de uitzending. 

Klik hier en download de lijst van 2017 in PDF-formaat

Zullen jullie de Klara Top 100 uitbrengen op cd?

In februari 2016 kwam er een Klara Top 100-cd box uit. Die is nog steeds verkrijgbaar. Bestelnummer: Warner Classics 5054197503856. Klik hier en lees meer over deze cd-box

En uiteraard is de vorige cd-box nog beschikbaar. In 2012 kwam 'Klara's Top 100' uit, een box met maar liefst 11 cd's. Bestelnummer: EMI Classics 6217952

Hoe werd de Klara Top 100 - 2017 samengesteld?

Meer dan 8000 bezoekers van de Klara-website hebben in 2017 hun stem uitgebracht en dit is het exacte resultaat van die stemming. Zij kozen 9 nummers uit drie verschillende keuzelijsten en mochten - indien gewenst - nog 1 suggestie toevoegen. Dat aantal stemmers is opnieuw een mooie stijging in vergelijking met vorig jaar.

Er is trouwens ook een heel goede reden waarom we gebruik maken van een keuzelijst en geen vrije keuze geven aan de stemmers: er worden ontzettend veel verschillende schrijfwijzes gebruikt voor titels en namen van componisten. Dat hebben we opnieuw zeer duidelijk gemerkt bij de suggesties die wel vrij waren. Maar die verschillende schrijfwijzes, zorgen voor een zeer groot praktisch probleem. Door die verschillende schrijfwijzes, zouden we de computer niet kunnen inschakelen, omdat die al die verschillende schrijfwijzes als een aparte inzending zou zien. Dan zouden we al die stemmen van die duizenden surfers manueel moeten tellen. En heel eerlijk: met de ploeg die de Klara Top 100 maakt, zou zoiets echt een onmogelijke opdracht vormen.

We hanteren exact dezelfde werkwijze in 2018.

Hoe bepalen jullie welke uitvoering jullie laten horen?

We kiezen de uitvoering uiteraard met zorg, maar ook voor ons is die keuze soms hartverscheurend.