Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Luister zondag naar Bauhaus

Luister zondag naar BauhausBlijf verwonderd!

Meer dan honderd jaar geleden begon Bauhaus in de Duitse stad Weimar. Bauhaus was een school voor vormgeving die tot een wereldberoemde beweging uit zou groeien. Na de gruwelen van de oorlog was Bauhaus ervan overtuigd dat vormgeving en architectuur de wereld beter kon maken. De school zette in op kunst èn ambacht om industrieel gemaakte meubelen en gebruiksvoorwerpen te vervaardigen.
© VRT rr / Geert Van Hoeymissen

Klara brengt tweedelige documentaire over Bauhaus

Met Bauhaus blies Walter Gropius nieuw leven in een school die onze landgenoot Henri Van de Velde voor de oorlog had opgericht en verlaten. Gropius trok docenten aan als Wassily Kandinsky, Paul Klee, Jozef Albers, Laszlo Moholy-Nagy en de kleurrijke Johannes Itten. Daarmee bracht hij kunstenaars samen die de moderne stromingen omarmden. Wel hield Johannes Itten er bijzondere pedagogische technieken op na, waaronder blaffende ademhalingsoefeningen en dieetaanbevelingen met look.

Duitsland was net een republiek geworden en de vrouwen hadden stemrecht gekregen. Ook zij trokken in groten getale naar de nieuwe school. Toch bleven hun kansen en hun keuzemogelijkheden er eerder beperkt tot weeftechnieken en keramiek. 

Net als de Weimarrepubliek, stond ook de school Bauhaus onder hoge druk. Oprukkend rechts probeerde Bauhaus al snel de pas af te snijden. Hierdoor verhuist de school van Weimar naar Dessau en tenslotte naar Berlijn. Na Walter Gropius treden Hannes Meyer en Ludwig Mies Van der Rohe nog aan als directeuren. Tot de school in 1932 definitief de deuren sluit.

Dat zovele Bauhaüsler in de jaren '30 zijn uitgezwermd naar Nederland, de Sovjet-Unie, Tel Aviv en vooral Amerika, heeft de beweging een enorme wereldwijde uitstraling gegeven. De uitwisselingen met andere moderne stromingen in vormgeving en architectuur werden ook intenser.

Hierover gaat de tweedelige Klara-documentaire ‘Bauhaus’. Bevlogen vertellers voeden het verhaal met hun eigen perspectief. Zonder Henri Van de Velde had Bauhaus niet bestaan, vindt Werner Adriaenssens. De Duitse stad Stuttgart is steeds meer gefascineerd door een van haar onbekende schilders, Adolf Hölzl. Hij was de leraar van Bauhausdocenten Paul Klee, Oskar Schlemmer, Willy Baumeister en Johannes Itten. Gerry Vervoort kijkt als restaurateur naar de iconen van Bauhaus. Architect en vormgever Vincent Van Duysen laat zich inspireren door het Bauhaus totaaldesign. Mienke Simon Thomas zag als curator vormgeving van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen de vele linken tussen Bauhaus en Nederland. Architectuurhistoricus Marc Dubois zoekt verklaringen waarom België dan weer zo weinig met Bauhaus te maken had. Met zijn 'Cité Moderne' gooide de Belg Victor Bourgeois internationaal hoge ogen. Iwan Strauven ziet in de nu bijna vergeten 'grijze architect' een spin in het internationale Bauhausnetwerk. Leo Van Broeck bedenkt als voormalig bouwmeester de essentiële vragen die Bauhaus vandaag zou stellen. Veronique Boone heeft het over de school die Henri Van de Velde in 1927 in het Brusselse Ter Kameren heeft opgericht en waar zij aan verbonden is. Directeur Walter Gropius spreekt vanuit zijn graf en de Bauhaus-verwezenlijkingen spreken zo goed als mogelijk voor zich.

Deze reeks zal als 8-delige podcast-reeks beschikbaar gesteld worden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud en uiteraard ook via RSS

Gudrun De Geyter in Espresso over Bauhaus

Lees ook:

Bauhaus

Meer dan honderd jaar geleden begon Bauhaus in de Duitse stad Weimar. Bauhaus was een school voor vormgeving die tot een wereldberoemde beweging uit zou groeien. Naar aanleiding van deze verjaardag brengt Klara een tweedelige documentaire over Bauhaus.

Bauhaus. Een tweedelige documentaire op zondagavond 10 en 17 januari tussen 18.00 en 20.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app. Door Gudrun De Geyter.

Contact: via de reageerknop in de Klara-app