Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara zet zich schrap voor het najaar

Klara zet zich schrap voor het najaarKlassieke muziek

Klara heeft de belangrijkste vernieuwingen van het najaar voorgesteld. Naast nieuwe programma's brengt de klassiekeradiozender van de VRT een nieuw seizoen van 'Pompidou'.
Foto van Chantal Pattyn en Nicky Aerts

Nicky Aerts en Chantal Pattyn. Foto (c) VRT

Pompidou

Op maandag 4 september om 17 uur gaat het nieuwe seizoen van "Pompidou" van start, de dagelijkse ontmoeting van Klara met de wereld van de kunst. De presentatie is voortaan in handen van Chantal Pattyn en Nicky Aerts.

Aerts presenteerde eerder al "Neon" en "Vandaag" ("De wereld vandaag") op Radio 1. Na een lang verblijf in het buitenland ging ze vorige zomer bij Klara aan de slag. Sindsdien was ze te horen in onder meer "Belmondo", "Happy hour" en "Django".

In de eerste week van september krijgen Pattyn en Aerts onder anderen kunstenaar Michaël Borremans, directeur Franky Devos van Vooruit en organist Bernard Foccroulle over de vloer. Ook de vaste recensenten Christophe Vekeman, Catherine Vuylsteke en Sam Steverlynck zijn van de partij.

Uit de 1000

Op zaterdag 25 en zondag 26 november zendt Klara opnieuw de "Klara top 100" uit. In de aanloop is elke zondag om 15 uur "Uit de 1000" te horen, een programma met klassieke hits die luisteraars vorig jaar de "Klara top 100" instemden, muziek die het toen net niet haalde en verborgen parels.

Greet Samyn zal "Uit de 1000" presenteren. Zij krijgt Marc Erkens aan haar zijde, de man die Vlaanderen tot de klassieke muziek bekeert in "Culture club" op Canvas. In de eerste aflevering op zondag 10 september brengt hij het "Andante spianato" en de "Grande polonaise brillante" van Chopin mee.

Een gehucht in een moeras

Nog op zondag 10 september lanceert Klara om 18 uur "Een gehucht in een moeras", een driedelige radioserie waarin Marc Didden in Brussel rondwandelt, de stad waar hij al meer dan 60 jaar woont. Zijn tocht leidt hem van de Dansaertstraat, over de Grote Markt, de Pont Albert, het Josaphatpark, de volkswijk "Le chat" in Ukkel tot de kroegen van Elsene.

Didden wisselt anekdotes af met rake observaties, interessante feiten en kritische beschouwingen. Hoewel zijn woorden soms scherp klinken, kan hij zijn liefde voor Brussel niet verstoppen.