Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara zomert met Nuits d’été en Belgische componisten

Klara zomert met Nuits d’été en Belgische componistenBlijf verwonderd!

Bijzondere live-opnames, Vlaamse musici en Belgische componisten. Dat zijn de ingrediënten van het zomeravondprogramma Nuits d’été van Klara.
© Klara

62 straten zijn naar Peter Benoit genoemd, maar hoe goed kennen we zijn muziek?

Sommige concerten zijn echt een belevenis. Nuits d’été kiest elke dag een live-opname op cd, gemaakt op bekende festivals of concertreeksen – bijvoorbeeld met de 17-jarige celliste Jacqueline du Pré of met de 90-jarige Menahim Pressler. Ook opnames uit eigen huis komen aan bod, zo is er een fragment uit een pianorecital dat een piepjonge Benjamin Grosvenor gaf in Flagey.

Vlaamse musici komen ruim aan bod. En dit keer ook Vlaamse of Belgische componisten. Want er valt nog veel van ons muzikale erfgoed te (her)ontdekken . Nuits d’été licht een tipje van de sluier op. Daarvoor neusden we in onze rijke VRT-audiotheek en lieten we ons o.m. inspireren door de uitgebreide websites van het Studiecentrum voor Vlaamse muziek en Matrix. Wie heeft er al gehoord van Palmyre Buyst? En welke muziek schreef François Auguste Gevaert? Wist je dat Edvard Grieg pianovirtuoos Arthur De Greef zijn beste uitvoerder vond? En dat Lodewijk De Vocht de grootste pleitbezorger was van Arthur Honeggers oratorium Jeanne d’Arc au bûcher? Ken jij nog muziek van Robert Herberigs? Wil je ook kennismaken met de muziek van Daan Janssens of Mathias Coppens? Ontdek het in Nuits d’été.

In juli en augustus doorbreekt Klara Live een keer per week Nuits d’été. Meestal op vrijdag of zaterdag. Dan hoor je gloednieuwe concertopnames met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot. Daar moet Klara bij zijn.

Nuits d'été of Klara Live, van maandag tot zaterdag, van 20 tot 22u. 

 

 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.