Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara4Kids: Peter En De Wolf

Klara4Kids: Peter En De WolfKlassieke muziek

‘Peter en de wolf’ is een muzikaal sprookje dat generaties jongeren verzoend heeft met wat dan heet, de klassieke muziek.
Hoes Klara4Kids - Peter En De Wolf

Hoes Klara4Kids - Peter En De Wolf

Sergej Prokofjev schreef het in 1936 met een pedagogisch doel, kinderen confronteren met dat soort muziek en hen nieuwsgierig te maken naar de elementen (bijvoorbeeld klankkleur, melodie, dramatiek) in die muziek.

Een verteller met een symfonieorkest achter zich brengt een eenvoudig verhaaltje. Waar het speciale vooral zit in het feit dat personen en dieren worden voorgesteld door een instrumentencombinatie. Peter is de strijkersgroep, de jagers de pauken, de eend een hobo en zo voort. Grootse geesten namen dit werkje eerder al op. Van Bart Peeters tot en met Sean "James Bond" Connery toe.


In de huidige versie is de verteller de acteur Stefaan Degand. Gelukkig in zijn sobere, lichtjes onderkoelde versie. Het orkest is een gereduceerde versie. In plaats van het hele symfonisch orkest horen we alle instrumenten enkel bezet. Een specialiteit waar de jongste jaren vooral Oxalys zich mee bezig heeft gehouden. Met de moderne opnametechnieken mis je die grote hoeveelheid muzikanten helemaal niet. Het wordt er alleen meer snedig door. Het is gewoon moderner.

En in deze tijden van bezuiniging is een gereduceerde versie ook meer speelbaar. Kindertheater-productiehuis Het Gevolg gaat met Stefaan Degand en Oxalys op tournee.

De opname kwam uit in tegelijkertijd drie versies, een Franse, Nederlandse en Engelstalige versie. De Franstalige is de oorspronkelijke versie, ooit gemaakt voor het Musiq’3-festival, verteller is Christian Crahay. De Engelstalige versie werd ingelezen door onze Chris Dusauchoit. Het idee om er een plaat van te maken kwam dan weer van Klara en Warner Classics. Het is een erg verzorgde productie geworden, met mooie illustraties van Anton van Hertbruggen. Het feit dat er almaar nieuwe versies bijkomen van dit ondertussen klassiek sprookje bewijst de vitaliteit van de hele onderneming.

['Sergej Prokofjev - Peter en de wolf' - Stefaan Degand, Oxalys. Klara4Kids/Warner Classics, 2015]

Bron: cobra.be / Lucas Huybrechts