Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara4Kids: Van Aap tot Zwaan. Beestig klassiek

Klara4Kids: Van Aap tot Zwaan. Beestig klassiekKlassieke muziek

Nummer 1 op de cd is de Apendans uit The Fairy Queen van Henry Purcell en het laatste nummer, nummer 25 is de zwaan, de Wilde Zwanen uit het Concerto voor vogels en orkest van Einojuhani Rautavaara. Daartussen passeren de andere dieren, niet in alfabetische volgorde, wel in een muzikale.
Hoes Klara4Kids: Van Aap tot Zwaan. Beestig klassiek

Hoes Klara4Kids: Van Aap tot Zwaan. Beestig klassiek

Het probleem voor de samenstelling van een cd met klassiek, geïnspireerd door dieren, is er een van luxe-aard. Er is namelijk een overaanbod. Componisten hebben zich maar al te graag door dieren laten inspireren. Welke muziek selecteer je dan?
In eerste instantie muziek waar de dierengeluiden muzikaal worden geëvoceerd. Je hoort effectief in de instrumenten of in de stemmen katten miauwen, honden blaffen, ezels balken, kikkers kwaken, kippen scharrelen. En dat vinden kinderen leuk. In tweede instantie hoor je stukjes waarin het karakter of de aard van het dier, mooi wordt uitgetekend: de plompe olifant, de trage schildpad, de lichte vlinder, de sierlijke zwaan ....

En uiteraard passen in deze reeks enkele stukjes uit de meest bekende beestenpartituur: Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns. We selecteerden hieruit 5 stukjes (ezels, olifant, schildpad, vissen, zwaan).

En om het verschil te maken werden hier en daar echte dierengeluiden gemonteerd tussen of op de muziek, al dan niet in ritme.

Goed voor 25 nummers en 62.27 minuten muziek. Muziek van de 16de tot de 20ste eeuw, instrumentaal en vokaal, grote en kleine bezetting: muziek van ondermeer Josquin Desprez (16de eeuw), Georg Philipp Telemann (17de eeuw), Vivaldi (18de eeuw), Robert Schumann (19de eeuw) tot Stravinsky (20ste eeuw).