Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dossier Klarafestival

Dossier Klarafestival

Aftermovie Klarafestival 2018

Zoeklicht - archief 50 jaar Festival van Vlaanderen

Festival van Vlaanderen - archief

Het Klarafestival vindt jaarlijks plaats in maart, en Klarafestival 2019 loopt van 14/03 tot en met 29/03/2019. Maar in dit kader hebben we toch al zeer belangrijk nieuws te melden: voor het optreden van het Chamber Orchestra of Europe op 15 maart 2019 in deSingel zijn de tickets al bijna uitverkocht! Snel tickets kopen is dus belangrijk! Blik in dit dossier ook nog terug op de editie 2018 dankzij de Aftermovie en via enkele archiefvideo's op '50 jaar Festival van Vlaanderen'.

CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE - 15/03 2019 | 20:00 DESINGEL

Op 15 maart 2019 mag je in deSingel stormachtig geweld en speelse lichtvoetigheid verwachten met Liszt en Mozart.

Chamber Orchestra of Europe
Collegium Vocale Gent
David Afkham - Dirigent
Pierre-Laurent Aimard - Piano
Sophie Harmsen - Mezzosopraan
Werner Güra - Tenor
Johannes Weisser - Bariton
Tareq Nazmi - Bas

Tickets: € 35 | € 45 | € 60

Klik hier om tickets te bestellen via de website van deSingel

PROGRAMMA

Zwei Episoden aus Lenaus Faust, S 599
Franz Liszt

Pianoconcerto nr. 25 in C, KV 503
Wolfgang Amadeus Mozart

pauze

Die erste Walpurgisnacht, op. 60
Felix Mendelssohn-Bartholdy

Het wereldvermaarde Chamber Orchestra of Europe en het Collegium Vocale Gent zetten de toon van Klarafestival 2019: een duivels festival, waarin de mythische figuur van Faust meer dan eens opduikt.

In Zwei Episoden aus Lenaus Faust schetst Liszt eerst een bevreemdend, broeierig nachtelijk tafereel. Daarna neemt de Duivel de viool ter hand, en wordt de kroeg omgetoverd in een draaikolk van razernij.

In contrast lijkt Mozarts Pianoconcerto, nr. 25 vederlicht. Maar ook hier lijkt de Duivel ermee gemoeid: de aartsmoeilijke pianopartij laat de virtuoze Pierre-Laurent Aimard bedriegelijk simpel klinken.

Tot slot trekt Mendelssohn alle registers open voor zijn toonzetting van Goethes Die erste Walpurgisnacht. Koor en orkest krijgen het gezelschap van vier topsolisten voor een uitbundig heidens ritueel.

Vijftig jaar Festival van Vlaanderen: archief

Zoeklicht

Het Festival van Vlaanderen Brussel werd opgericht in 1968. Meer zelfs, dat gebeurde op 9 juli 1968, begin deze week exact 50 jaar geleden dus. In 2004 zetten Festival van Vlaanderen Brussel en de VRT (Klara & Canvas) samen hun schouders onder de ontwikkeling van het enig en publieksvriendelijk omroepfestival "Klarafestival" als opener van het culturele seizoen (september) in Brussel. Wij doken het VRT-archief in, en vonden een aflevering van 'Zoeklicht' van 12 juli 1968 terug. Daarin had presentatrice Regine Clauwaert een gesprek met Karel Aerts over het programma te Leuven: polyfonie aankondiging van het programma.
© Archiefbeelden VRT

Vijftig jaar Festival van Vlaanderen: Benjamin Britten in Het Journaal

En naar aanleiding van 50 jaar Festival van Vlaanderen kijken we ook nog even naar een bijdrage van 15 augustus 1969. (1 jaar na de oprichting dus). Toen ging in Brussel het openingsgala van Festival van Vlaanderen van start, in Paleis voor Schone Kunsten werd 'The Fairy Queen' van Purcell uitvoerd onder leiding van Benjamin Britten. U krijgt o.a. beelden van de repetitie en het begin van de orkestuitvoering te zien.

Editie 2018

Op verschillende locaties in Brussel, maar ook in Antwerpen en Brugge, brengen we jaarlijks actuele, kwalitatief hoogwaardige en avontuurlijke voorstellingen en concerten met internationale uitstraling, voor een zo groot en divers mogelijk publiek.

Ga naar een voorstelling of volg alles via Klara, klara.be en de Klara-app. En neem zeker een kijkje op onze Facebookpagina. Daar brengen we foto's en filmpjes.

Meer informatie over het Klarafestival en hoe u aan tickets kan geraken, leest u via klarafestival.be

Kunstvormen

Alle aspecten van het muziekleven komen aan bod: concerten, muziektheater, multidisciplinaire voorstellingen en opera. De aansluiting bij andere kunstvormen zoals beeldende kunst of film wordt bewust gezocht. Zo bieden we ons publiek onvergetelijke ervaringen.

Culturele partnerships

Ons succes is ook te wijten aan onze talrijke partnerships. Zo werken we op structurele basis samen met belangrijke Vlaamse en Brusselse muziek- en kunstinstellingen zoals radio Klara, Bozar, De Munt, Flagey, Kaaitheater, de Hallen van Schaarbeek, Met-X, deSingel en het Brugse Concertgebouw. Daarnaast zijn er tal van ad hoc samenwerkingen met organisaties zoals de Beurschouwburg, Ancienne Belgique, KVS, Conservatorium Brussel...

Publiek

Het Klarafestival functioneert al jaren binnen een internationaal netwerk van toonaangevende festivals, programmatoren, orkesten, ensembles, kunstenaars, agentschappen, productiehuizen en media. Hoge kwaliteit, originele concepten en drempelverlagende communicatie zorgen ervoor dat het Klarafestival inmiddels 25.000 betalende bezoekers per jaar aantrekt, tot 150.000 luisteraars bereikt in Vlaanderen via radio Klara, en zelfs tot 14 miljoen Europese luisteraars op jaarbasis via de European Broadcasting Union (EBU).