Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klarafestival 2019: de start!

Klarafestival 2019: de start!Klassieke muziek

Vanavond is het eindelijk zover: Het Klarafestival opent feestelijk met een concert met het Chamber Orchestra of Europe en het Collegium Vocale Gent o.l.v. David Afkham. Bij Klara Live zit u vijftien dagen lang, van 14 tot en met 29 maart, op de eerste rij. Bovendien krijgt u er elke dag - behalve op zondag - vanaf 19 uur een voorprogramma bij als opstap naar het concert van 20 uur.
groepsfoto van het Chamber Orchestra of Europe© Julia Wesely

Het Chamber Orchestra of Europe: orkest in residentie van het Klarafestival 2019

Het openingsconcert van 14 maart staat in het teken van het thema van het festival: Libera me, over duivelse verleiding en het zoeken naar verlossing. De legendarische figuur bij uitstek die in de ban kwam van Mephisto is natuurlijk Faust. Die is niet alleen door Goethe, maar ook door Nikolaus Lenau uitvoerig beschreven. En wie is er geschikter dan Franz Liszt om dit tot de verbeelding sprekende personage in muziek om te zetten? Vanavond hoort u zijn Zwei Episoden aus Lenaus Faust. In het gedicht van Nikolaus Lenau is de duivel een virtuoos die de mensen in de herberg betovert met zijn vioolspel.
Pierre-Laurent Aimard is solist in het Pianoconcerto nr. 15 van Mozart. Geen duivels concerto, maar wel een verraderlijk en voor die tijd vernieuwend werk.
Na de pauze volgt dan de wereldlijke cantate Die erste Walpurgisnacht van Felix Mendelssohn-Bartholdy, voor solistenkwartet, koor en orkest. Het is een groot werk – ingedeeld in een ouverture en negen scènes - vol heerlijke muziek, op tekst van Goethe. Zijn ballade gaat over de viering van een oeroud heidens lenteritueel. Maar christelijke bekeerlingen willen die traditie dwarsbomen. De dorpelingen verkleden zich als heksen, geesten en demonen en schrikken zo de bijgelovige christenen af. De ballade is meteen ook een parabel over religieuze intolerantie, iets wat Mendelssohns voorvaderen zelf ervaren hadden.

Lut Van der Eycken is uw gastvrouw en praat met musici, dirigent David Afkham en Goethekenner Geert van Istendael.

Meer info over het programma vindt u hier.
Klara Live - Klarafestival, op donderdag 14 maart 2019, rechtstreeks vanuit Bozar, met het Chamber Orchestra of Europe o.l.v. maestro David Afkham, met pianist Pierre-Laurent Aimard, het Collegium Vocale Gent en een solistenkwartet, van 19.00 tot 22.15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.