Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klarafestival 2021: ontdek vergeten parels

Klarafestival 2021: ontdek vergeten parelsBlijf verwonderd!

Klarafestival 2021 wekt zelden gespeelde werken terug tot leven. Onze partners in crime? Gespecialiseerde ensembles zoals B’Rock, Collegium Vocale Gent en Ictus. In alle werken die we presenteren, speelt de stem bovendien een belangrijke rol. Topsolisten als Ilse Eerens en Lore Binon staan garant voor memorabele uitvoeringen!

Songs of Nature

Songs of Nature

Heroïsche barokopera’s, pompeuze gelegenheidsmuziek en groots opgezette oratoria: dat is de muziek waarmee Georg Friedrich Händel in Londen bekend werd. In 1727 reisde Händel echter voor korte tijd terug naar zijn thuisland Duitsland om afscheid te nemen van zijn zieke moeder. In die periode componeerde hij een intieme liedcyclus.

Daarvoor gebruikte hij geen Italiaanse of Engelse, maar Duitse teksten van de vroeg-romantische natuurdichter Barthold Heinrich Brockes. In de voorstelling Songs of Nature (in samenwerking met BOZAR) herontdekken instrumentalisten van B’Rock en de internationaal gevierde Belgische sopraan Ilse Eerens de Neun deutsche Arien van Händel.

Brockes’ teksten, geïnspireerd op Chinese natuurlyriek, vertellen veel over hoe men in de achttiende eeuw naar de natuur keek. Muziektheater Transparant en de Chinese regisseuse Shuang Zou verzorgen het scenische aspect van deze productie. Gestreamd vanuit Kaaitheater.

Dolcissima Mia Vita 

Carlo Gesualdo is een renaissancecomponist die tot de verbeelding spreekt. Op 24-jarige leeftijd betrapte hij zijn vrouw op overspel met een adellijke minnaar. Of hij zelf de dolkstoten uitdeelde die op bloedige wijze een einde maakte aan het leven van zijn vrouw en haar amant, werd nooit opgehelderd.

Feit is echter dat de muziek die Gesualdo de daaropvolgende jaren zou schrijven bijzonder getormenteerd is. Zangers van het Collegium Vocale Gent, in residentie bij Flagey, voeren Gesualdo’s Vijfde Madrigaalboek uit onder leiding van Philippe Herreweghe. Proef de bitterzoete vreugde van deze polyfone parels!

The Unanswered Question

Muzikanten van Ictus bundelen de krachten met strijkers van Brussels Philharmonic en brengen in Flagey vier minimalistische meesterwerken van Steve Reich, Charles Ives en Gavin Bryars.

The Sinking of the Titanic van deze laatste componist is een ode aan de muzikanten van de RMS Titanic die bij het zinken van het schip bleven doorspelen tot ze door de golven werden verzwolgen. Proverb en Tehillim zijn twee zelden uitgevoerde werken van de Amerikaanse componist Steve Reich. De zangpartijen in deze composities worden gebracht door solisten als Lore Binon, Kaoli Isshiki, Morgane Heyse, Els Mondelaers, Kevin Skelton en Hitoshi Tamada.

Meer info op Klarafestival.be

Lees ook: