Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
klarafestival 2022: let’s stick together

klarafestival 2022: let’s stick togetherBlijf verwonderd!

Een jaar geleden zaten we met zijn allen nog in quarantaine en bleef cultuur beperkt tot het via een beeldscherm beleven van een digitaal festival. Vandaag liggen de kaarten beter en kijken we er hartstochtelijk naar uit om samen met jullie, met orkesten, dirigenten, solisten, kamermusici en andere kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland, terug in één zaal magistrale live-ervaringen te beleven.

Klarafestival

Individu en collectief

Niet iedereen omhelst echter het terug buitenkomen: sommigen onder ons worden afgestoten door een teveel aan fysieke nabijheid en stellen het jachtige bestaan van weleer graag nog even uit. ‘Business as usual’ verzandt niet zelden in gedachteloze conformiteit, zo klinkt het hier en daar. Gingen we trouwens de crisis niet als een opportuniteit zien om zaken in de toekomst anders aan te pakken? Maar is er daarvoor dan weer niet heel veel menselijke interactie nodig? Samenzitten, overleggen, bijeenkomen en de handen uit de mouwen steken?

Spanningen tussen het individu en het collectief zijn van alle tijden. Tijdens en na momenten van crisis wordt deze verhouding echter steeds weer op scherp gesteld. Precies hierover willen we het tijdens Klarafestival 2022 hebben. Hoeveel individuele vrijheid verdraagt een maatschappij? En wanneer wordt collectivisme schadelijk voor het individu? Let’s Stick Together, naar het album van Bryan Ferry, wordt de zin die ons nu eens als triomfantelijke uitroep, dan weer als twijfelende vraag, maar liefst 17 dagen lang zal begeleiden.

Klarafestival

Classics

Onder de noemer ‘CLASSICS’ presenteren we u werken, orkesten en solisten die zo legendarisch zijn dat u ze moet gezien hebben. Vier internationale toporkesten brengen muziekstukken die op de een of andere wijze praten over de verhouding tussen collectief en individu.

  • Het Orchestre National de France onder leiding van Cristian Măcelaru, speelt Taras Bulba van de Tsjechische componist Leoš Janáček. De titelheld van deze driedelige rapsodie voor orkest is een legergeneraal die zoveel overheeft voor zijn vaderland dat hij zonen en zichzelf hiervoor opoffert.
  • In samenwerking met de Franse sopraan Sabine Devieilhe presenteert het Bayerisches Staatsorchester onder leiding van Vladimir Jurowski de liederencyclus Les illuminations van Benjamin Britten. Deze componeerde dit pacifistische werk in Amerika op de vlucht voor al te veel Brits patriotisme.
  • Het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Mirga Gražinytė-Tyla brengt naast Tsjaikovski’s Vierde symfonie ook de Vierde kamersymfonie van de Pools-Joodse componist Weinberg: een persoonlijke reflectie op het leven van hemzelf en zijn tijdgenoten in de woelige jaren van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan.
  • Het passieverhaal vormt misschien wel de meest archetypische confrontatie tussen individu en collectief, met Christus als een godverlaten enkeling die ten prooi valt aan een razende menigte. Het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Mark Padmore, tevens de Evangelist, waagt zich aan Bachs Johannespassie.

 

Klarafestival werkt dit jaar voor de eerste keer met een festivalkunstenaar. Deze editie is dat de Belgische tenor Reinoud Van Mechelen. Hij laat het Requiem van André Campra ontdekken in een concert met zowel zijn eigen ensemble a nocte temporis als het Choeur de Chambre de Namur en zingt daarnaast ook Berlioz’ liederencyclus Les nuits d’été begeleid door Brussels Philharmonic. Datzelfde orkest voert onder leiding van Michael Jurowski ook Shostakovich’ Zevende symfonie uit, gecomponeerd tijdens het beleg van Leningrad. Deze symfonie werd in de hele Sovjet-Unie op radio uitgezonden om de moraal tijdens de oorlog tegen het Naziregime op te krikken.

Wat kamermuziek betreft, zijn we bijzonder trots u de Italiaanse grootmeester van de piano te presenteren: Maurizio Pollini. Deze legendarische kunstenaar brengt sonates van Beethoven, een van de meest eigenzinnige mensen die ooit geleefd hebben, tegelijkertijd echter ook de vertoner van Schillers Alle Menschen werden Brüder. Een tweede groot kamermuziekconcert wordt gegeven door het Danish String Quartet die het Vijftiende strijkkwartet van Schubert ten gehore brengt en daarnaast ook nieuw werk van de Deense componist Bent Sørensen opvoert.

Explore

De voorstellingen die onder de noemer ‘EXPLORE’ aangeboden worden, nodigen uit om nieuwe zaken te ontdekken: jonge kamermuziekensembles op het laureatenconcert van SUPERNOVA, een jazz-driedaagse met Branford Marsalis en daarnaast ook heel wat verrassende muziektheatervoorstellingen.

Sun & Sea, een unieke operaperformance die in 2019 een van de hoogtepunten was van de Biënnale van Venetië – en daar een Gouden Leeuw in de wacht sleepte – zal op Klarafestival voor het eerst te zien zijn in België. Wat gebeurt er als er te veel individuen hun eigen verlangens hedonistisch nastreven?

Josse De Pauw viert zijn zeventigste verjaardag met een nieuwe voorstelling die op Klarafestival in première gaat. Rhapsody, met muziek van Frederik Neyrinck, put inspiratie uit de Nederlandse televisieserie Van de schoonheid en de troost.

Het elektrisch gitaarkwartet Zwerm en het muziektheatergezelschap WALPURGIS wenden de blik naar het oosten en gaan in Lalaei na welke nieuwe verhalen er vandaag nog mogelijk zijn tussen Disney-adaptaties van sprookjes uit ‘Duizend-en-één-nacht’ en apocalyptische nieuwsberichten over de oorlogen in het Midden-Oosten.

Het Belgian National Orchestra wekt het modernistische ballet Peer Gynt van de Sovjet-Duitse componist Alfred Schnittke terug tot leven. Een jong team onder leiding van Mien Bogaert, met Talitha De Decker als choreografe en Benjamien Lycke als videokunstenaar, ensceneert het verhaal van de Noorse losbol Peer Gynt die als geen ander de kunst verstaat om verantwoordelijkheden te ontlopen.

In samenwerking met Bozar organiseert Klarafestival voor het eerst EQUINOX, een spiritueel weekend waarin gefocust wordt op lenterituelen uit verschillende culturen. Op het programma staan onder andere PASSIO (een voorstelling van Muziektheater Transparant en regisseur Luigi De Angelis), de in Teheran geboren zanger Homayoun Shajarian, de tabla- en sitarlegende Pandit Nayan Ghosh en het Corsicaanse ensemble A Filetta.

Engage

Klarafestival vergemakkelijkt de toegang tot enkele concerten met de Jouw Sleutel-formule. Daarnaast worden er in Brussel nog enkele andere projecten georganiseerd die een bijzonder maatschappelijk engagement opnemen.

Jong, beloftevol talent brengt klassieke muziek voor toevallige passanten in de Klarafestival BOX, de kleinste concertzaal ter wereld, die op drie verschillende locaties in Brussel zal staan.

De tweede editie van MUSIKAA toont in samenwerking met verschillende Molenbeekse organisaties talent van eigen bodem. Kom dit talent in talent in Molenbeek zelf ontdekken op een interactieve wandeling!

Met Klarafestival in de Zorg reizen we in de maanden na Klarafestival met jonge instrumentalisten langsheen Brusselse woonzorgcentra. Zo kan iedereen, ongeacht de leeftijd, van live muziek blijven genieten.

We kijken er naar uit u terug te mogen verwelkomen!