Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klarafestival: Sander De Keere over Bruckner 6

Klarafestival: Sander De Keere over Bruckner 6Klassieke muziek

Nog twee dagen en dan gaat het Klarafestival van start! Sander De Keere kijkt uit naar de zesde symfonie van Anton Bruckner: “Het is een intense symfonie die langzaam evolueert.”
Afbeelding van Anton Bruckner

Anton Bruckner

De Oostenrijkse componist en organist Bruckner begon op latere leeftijd te componeren. Pas rond zijn veertigste kwam hij naar buiten met zijn eerste composities. Bruckner werd geboren in een religieus gezin en verbleef lang in een klooster. Daar speelde hij regelmatig orgel. “Hij was een virtuoos op het orgel”, zegt De Keere. “In zijn eigen tijd was hij - net zoals Mahler - bekender als muzikant dan als componist.”

Bruckner samengevat in drie woorden: diepgelovig, organist en laatbloeier
Sander De Keere

Glitter & Doom

Het thema van het Klarafestival is Glitter & Doom. Volgens De Keere heeft Bruckner wat weg van beiden: “We kennen Bruckner vandaag nog altijd. Hij is dus geslaagd in zijn opzet om componist te worden. Maar hij heeft ook veel dieptepunten gekend in zijn leven. Zijn vader is vroeg gestorven en hij liet zich ook inspireren door Wagner die gehaat werd in Wenen. Als grote Wagnerfan werd Bruckner dus vreemd bekeken."

Zesde symfonie

Bruckner schreef negen symfonieën. Over zijn zesde zei hij zelf: "Die Sechste ist die Kekckste" (vert: de zesde is de brutaalste, de meest gedurfde). “Bruckner neemt zijn tijd in deze symfonie”, legt De Keere uit. “Dat komt volgens mij omdat hij organist was. Die gelaagdheid, die lange noten en die verschillende stemmen boven elkaar zijn subliem.”

Bruckner 6, op zondag 22 maart, door City of Birmingham Symphony Orchestra o.l.v. Mirga Gražinytė-Tyla met pianist Pjotr Anderszewski, in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Tickets & info klarafestival.be

Sander De Keere over Bruckner 6

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.