Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Koning van de nachtmerrie' George Romero is overleden

'Koning van de nachtmerrie' George Romero is overledenKunst & Cultuur

De Amerikaanse horrorregisseur George Romero is gisteren overleden na een strijd tegen agressieve longkanker. Dat laat zijn familie weten via Romero's management. Romero (77) zette als eerste regisseur het horrorgenre op de kaart, onder meer met culthits 'Night of the living dead' en 'Martin'.
"Koning van de nachtmerrie" George Romero is overleden

"Koning van de nachtmerrie" George Romero is overleden. Foto (c) AP

Romero (77) overleed zondag bij hem thuis, in aanwezigheid van zijn vrouw Suzanne en dochter Tina. Tijdens zijn laatste momenten keek hij nog naar een van zijn lievelingsfilms "The Quiet Man", een klassiek drama uit 1952. Volgens horror- en sciencefictionschrijver Stephen King, die begin jaren 90 samenwerkte met Romero voor de verfilming van "The dark half" "zal er nooit nog iemand zijn als hij".

Twee culthits

"Night of the living dead"

"Night of the living dead" zette de standaard voor hoe zombies vandaag nog steeds worden afgebeeld: de personages bewogen traag, snakten naar menselijk vlees en konden enkel sterven met een kogel door het hoofd. Wie bovendien gebeten wordt door een zombie, wordt er zelf één. Toch oversteeg Romero met zijn zombietypering het pure kannibalisme. "Night of the living dead" wordt door filmcritici beschouwd als een aanklacht tegen racisme in de VS. Het enige zwarte personage overleeft de raid van zombies, maar wordt neergeschoten door een reddingsteam.

"Martin"

Maatschappijkritiek

Romero maakte er een punt van om niet zomaar enge personages op zijn publiek los te laten, maar wel politieke boodschappen in zijn horrorverhalen te verwerken. "Ik voel me nooit gevangen daarin: binnen de horror kan ik exact vertalen wat ik wil, volgens de tijdsgeest van het moment", zei Romero daar zelf over tegen persagentschap AP.

Net daarom bleek een samenwerking met de grote Hollywoodstudio's voor hem eerder een vloek dan een zege. Begin jaren 70 legt hij zich daar op hun vraag tijdelijk toe op andere genres, zoals komedies en thrillers. Maar Romero kan niet aarden in de Hollywoodwereld, vreest voor typecasting en voelt hij artistiek te veel beperkt. Hij richt daarom zijn eigen filmstudio op in Pittsburgh, waar hij onafhankelijk films kan produceren.

Flops

Niet al Romero's films werden een succesverhaal. "Day of the dead" uit 1985 sloeg zowel bij pers als publiek niet meteen aan. Daarna duurde het ruim 20 jaar voor er in 2005 een nieuwe film kwam. In "Land of the dead" werden de meeste sterren opgetrommeld, onder meer Dennis Hooper en Simon Baker. Daarna volgden in het zombiegenre nog "Diary of the dead" en "Survival of the dead", die allebei flopten.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag, telkens van 06 tot 09 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.