Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Koningin Elisabethwedstrijd: bloopers

Koningin Elisabethwedstrijd: bloopersKlassieke muziek

Tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd loopt niet alles van een leien dakje. Bekijk hier de beste bloopers van de afgelopen jaren.
© Koningin Elisabethwedstrijd

Lukas Vondracek

Shannon Lee stroompanne tijdens concerto

2019. Tijdens de finale van de vioolsessie is er een stroompanne in Bozar… midden tijdens het optreden van de Amerikaanse Shannon Lee. Het podium wordt duister, maar Lee én het Nationaal Orkest van België spelen dapper voort. Wonderlijk is de blik van dirigent Hugh Wolff wanneer het licht weer aangaat. Shannon Lee wordt uiteindelijk 4e.

Boris Giltburg blackout Mozart halve finale

2013. De Koningin Elisabethwedstrijd is loodzwaar. Tijdens de halve finales van de pianowedstrijd 2013 krijgt de Israëlische kandidaat Boris Giltburg een black-out tijdens zijn Mozart concerto. Maar hij herpakt zich, en de jury laat hem doorgaan naar de finale. Uiteindelijk wint hij de Wedstrijd met een cassante uitvoering van het pianoconcerto nr. 3 van Rachmaninov.

Boegeroep bij 12e kandidaat Dimitri Belinski

1989. Bij de proclamatie van de Vioolwedstrijd ontstaat een ware rel. Winnaar Vadim Repim staat boven alle twijfel, maar bij het afroepen van de 12e kandidaat, Dimitri Berlinski, begint een groot deel van het publiek luid te joelen, vast overtuigd dat hij beter verdiende. En het gejoel blijft maar duren, minutenlang. Telkens wanneer juryvoorzitter Eugène Traey het woord wil nemen, barst het opnieuw los. Als hij uiteindelijk nijdig “ça suffit!” roept, zorgt dat alleen maar voor extra hilariteit…

Sverdlov boos voor 6de plaats

1999. De 22-jarige Rus Vladimir Sverdlov eindigt als zesde in het pianoconcours. En daar was hij overduidelijk niet mee opgezet.Later verklaarde hij in een interview zijn houding. Het ging hem niet alleen om zijn eigen plaats: “ Kandidaten met veel fantasie en zin voor muzikale vrijheid moesten het afleggen tegen ambtenaren aan de piano,” beweerde hij.

Yasmine interviewt Marlène de Wouters

2003. Voor het eerst presenteert Marlène de Wouters de Koningin Elisabethwedstrijd, en ze heeft al meteen straffe verhalen klaar wanneer Yasmine haar op de slotavond interviewt.

Stéphane Deneve slaat boog uit handen Santiago Canonling

2017, de allereerste cello-editie. Publiekslieveling Santiago Cañón-Valencia gaat helemaal op in het verplicht werk “Sublimation” van Toshio Hosokawa. Dirigent Stéphane Denève gaat óók helemaal op in het verplicht werk “Sublimation” van Toshio Hosokawa. En daar komt een kleine botsing van…

Aimée vergeet koning Boudewijn te begroeten

1989. Koninklijke gasten begroeten, het is routine voor de presentatrices van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het is dan ook behoorlijk gênant wanneer je er eentje over het hoofd ziet.

Voorlezen brief/antwoord Zollman op kritiek Van Immerseel & De Waal

1991. Panellid Jos van Immerseel heeft vernietigende kritiek geuit op de prestaties van het orkest. Chef-dirigent Ronald Zolman pikt dat niet en bezorgt presentator Fred Brouwers een recht van antwoord. Niet dat van Immerseel daar erg van onder de indruk is.

Tobias Feldmann snaar springt tijdens finale concerto Bartok 

2015. Een solist moet stalen zenuwen hebben. De 24-jarige Duitser Tobias Feldmann toont de zijne wanneer tijdens Béla Bartóks 2e Vioolconcerto, middenin een cadenza, een snaar van zijn viool breekt.

Hilarisch proclamatie start zonder koningspaar

1989. Juryvoorzitter Eugène Traey wil zo gretig beginnen met de proclamatie van de vioolwedstrijd dat hij een niet onbelangrijk detail over het hoofd ziet…

 

Yasmine interviewt Arie Van Lysebeth

2005. 23 jaar lang was Arie Theophilius Virginia baron Van Lysebeth de ongenaakbare juryvoorzitter van de Koningin Elisabethedstrijd en hij deed dat met een unieke combinatie van strengheid en monkelende humor. In 2005, hij had er toen net tien jaar op zitten, kreeg Yasmine hem voor de microfoon.

Lee Ji Young i.p.v. Lim Ji Young als eerste op podium

2015. Twee Koreaanse violistes, Ji Yoon Lee en Yi Young Lim, halen de finale. Hun namen lijken meer dan een beetje op mekaar. En wanneer één van hen tot winnaar wordt uitgeroepen, gebeurt dit…

Zeshandig bisnummer slotconcert laureaten Vinnitskaya, Mangova, Piemontesi

2007. De Koningin Elisabethwedstrijd wordt traditioneel bekroond met een slotconcert door de eerste drie laureaten. In 2007 speelden de eerste drie, Anna Vinnitskaya, Plamena Mangova en Francesco Piemontesi, zeshandig de romance in A van Rachmaninov.

Hilarisch 1ste proclamatie start zonder Mathilde

2015. Koninklijke gasten wachten niet, die láten op zich wachten. En dat wil op zo’n slotavond al eens tot verwarring leiden. In 1989 stak toenmalig voorzitter Eugène Traey al iets te snel van wal tijdens de proclamatie. Je zou toch denken dat Arie Van Lysebeth een kwarteeuw later een gewaarschuwd man was. Helaas…

2 snaren stuk bij Verplicht werk /Christine Lee

2017. Violisten en cellisten zetten vaak een enorme kracht op de snaren van hun instrument. En dan wil al eens een snaar het begeven. Maar in de allereerste cellofinale deed de Koreaanse Christine Lee er nog een flinke lap bovenop. Gelukkig nam dirigent Stéphane Denève zonder een seconde te aarzelen de situatie in handen.

De Week van de Koningin Top 30

De echte Koningin Elisabethwedstrijd mag dan afgelast zijn, Klara biedt de luisteraars een week lang in alle programma’s toch dat unieke Concours-gevoel. Met als kers op de taart een Top 30 van de meest legendarische deelnames aller tijden.

Presentatie: Katelijne Boon - Lut Van der Eycken - Fred Brouwers - Clara De Decker

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

De Week van de Koningin Top 30, van 10 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.