Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Koningin Elisabethwedstrijd viool 2019: Halve Finale

Koningin Elisabethwedstrijd viool 2019: Halve FinaleBlijf verwonderd!

Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 mei geven 24 halvefinalisten het beste van zichzelf om een begeerde finaleplaats vast te krijgen. Klara is erbij. Op het programma staan vioolconcerto’s van Mozart en recitals met pianobegeleiding. Maandag vertolkt de Belgische kandidate Sylvia Huang haar Mozartconcerto. Donderdag speelt ze haar recital.
foto van rij violen in vioolbouwatelier(c) Bruno Vessiez

Halve finale Koningin Elisabethwedstrijd: 6 tot 11 mei 2019

Vanaf maandag 6 mei is Lut Van der Eycken opnieuw uw gastvrouw voor de Koningin Elisabethwedstrijd. De Halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd vindt plaats in Flagey. Lut Van der Eycken ontvangt elke dag een violist/violiste die deskundig commentaar geeft bij de prestaties van de halve finalisten. Dat wordt een constructief gesprek over vioolspel, interpretatie, techniek, programmakeuzes en veel andere aspecten die bij een wedstrijd een rol spelen. Onze gasten zijn Jolente De Maeyer (6 en 9 mei), Shirly Laub (7 en 8 mei), en Erik Sluys (10 en 11 mei).

Om 19 uur hoort u een samenvatting van de namiddagsessie, waarin elke kandidaat die speelde aan bod komt.

Om 20 uur volgt u rechtstreeks de avondsessie van de wedstrijd. Daarin spelen eerst twee kandidaten een vioolconcerto van Mozart, begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie o.l.v. Jean-Jacques Kantorow. Vervolgens spelen twee andere geselecteerde violisten een recital van ongeveer 40 minuten, hetzij met een eigen pianobegeleider, hetzij met een begeleider van de wedstrijd. In dat recital zit het verplichte werk van deze ronde, geschreven door Bram Van Camp. Ook twee delen uit de sonate in g opus 27/1 voor viool solo van Eugène Ysaÿe zijn verplicht. De kandidaten bereiden verder twee verschillende recitalprogramma’s voor, waarvan de jury er een uitkiest.

Tijdens de avondpauze, omstreeks 21uur, interviewt Lut Van der Eycken dagelijks een persoon die nauw bij de wedstrijd betrokken is. Op maandag 6 mei is dat componist Bram Van Camp, op dinsdag 7 mei de nieuwe juryvoorzitter Gilles Ledure. Verder komen ook aan bod: Catherine Janssens (medewerker violenexpo atelier Flagey), jurylid Martin Beaver en een van de pianobegeleiders.
Op het einde van de avond vertelt een van de jonge leeuwen van het jongerenpanel De Zes hoe zij/hij de avond heeft beleefd.

Op zaterdagavond 11 mei blijft Klara bij de wedstrijd tot en met de proclamatie van de finalisten, omstreeks middernacht.

Onze Klarapresentatoren zijn overigens ook op televisie te zien. ’s Namiddags vanaf 15 uur verslaat Katelijne Boon de wedstrijd op canvas, tijdens de avondsessie is Lut Van der Eycken gastvrouw voor Klara én canvas, op het kanaal van Ketnet.

Volg de wedstrijd op Klara, Klara.be en de Klara-app.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be