Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Koningin Elisabethwedstrijd viool 2019: Laureatenconcerten

Koningin Elisabethwedstrijd viool 2019: LaureatenconcertenBlijf verwonderd!

De teerling is geworpen, de rangschikking van de laureaten is gemaakt. Al werden er hier en daar wenkbrauwen gefronst. Voor de zes jonge getalenteerde violisten hun weg vervolgen met hun prijs op zak, hoort u ze op dinsdag 4 en donderdag 6 juni in Klara Live tijdens twee concerten, rechtstreeks vanuit Bozar. Een ideale kans om uw persoonlijke pronostiek te checken. Lut Van der Eycken, die de hele wedstrijd versloeg, is opnieuw uw gastvrouw.
Violiste Cristina Goicea met orkest tijdens de halve finalec bruno Vessiez

Ioana Cristina Goicea, 6e plaats op de Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Op dinsdag 4 juni hoort u vanaf 20 uur respectievelijk de zesde, vijfde en vierde laureaat.
Zij worden begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins.

Violist Nicolas Dupont volgt het concert met frisse blik en oren in de Klaraloge, samen met Lut Van der Eycken. Tijdens de pauze praten zij over de laureaten, de harde wereld van jonge muzikanten en over de kracht van muziek.

De Roemeens-Duitse Ioana Cristina Goicea houdt van risico’s, vertelt ze. Haar originele programmakeuze en vertolking van de derde vioolsonate van Georges Enescu, ‘dans le caractère populaire Roumain’ tijdens de halve finale lokte een staande ovatie uit. Ook met haar interpretatie van het eerste vioolconcerto van Sjostakovitsj zorgde ze voor vuurwerk. Zij kreeg de zesde plaats bij de winnaars. Ook dinsdag komt ze met een originele keuze: het vioolconcerto in D op. 35 van Erich Wolfgang Korngold, een prachtig werk van een Oostenrijkse componist die uitweek naar Hollywood. 

Julia Pusker tijdens de halve finalec Bruno Vessiez
Julia Pusker: kleurentovenares met 5e plaats


Júlia Pusker, een 27-jarige violiste uit Hongarije, maakte ook een ongewone keuze op de wedstrijd met het vioolconcerto van Beethoven. Daarmee bewees dat ze prachtige melodieën en wonderlijke klankkleuren kan maken. Zij zal dinsdagavond ongetwijfeld haar kwaliteiten opnieuw bewijzen met haar vertolking van het vioolconcerto van Felix Mendelssohn. De jury gaf haar de vijfde plaats. 

Violiste Shannon Lee in gele jurkc Bruno Vessiez
Shannon Lee: 4e plaats op de Koningin Elisabethwedstrijd 2019

De finale van de Amerikaanse Shannon Lee gaat de geschiedenis in als diegene die samen met het orkest dapper doorspeelde toen het licht uitviel. Zij speelde op de laatste finaleavond het vioolconcerto van Tsjaikovski, wat haar een mooie vierde plaats opleverde. Dinsdag speelt ze opnieuw haar concerto, zij het met een ander orkest, en hopelijk zonder stroompanne.

Volg de wedstrijd op Klara, Klara.be en de Klara-app.
https://klara.be/app

 


 
 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be