Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dossier Koningin Elisabethwedstrijd

Dossier Koningin Elisabethwedstrijd

Ook dit jaar zat u bij ons op de eerste rij voor de Koningin Elisabethwedstrijd - viooleditie 2019. Blik in ons dossier terug op de wedstrijd met veel extra videomateriaal.

“Ha, het kan dus ook zo gespeeld worden.” Dat zei Johannes Brahms ooit tegen Eugène Ysaÿe nadat hij hem zijn eigen beroemde vioolconcert had horen uitvoeren. Een hart onder de riem en een aanmoediging voor de jonge violisten die op maandag 29 april beginnen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Die is voor de 19de keer gewijd aan de viool en violisten, inclusief de allereerste editie in 1937, toen de wedstrijd nog werd genoemd naar de vermelde Belgische topviolist Eugène Ysaÿe. Later kwamen daar piano, zang, kortstondig compositie en – in 2017 – cello bij. Maar de viooleditie blijft voor vele muziekliefhebbers toch de meest geliefde.

De VRT volgt de wedstrijd op de voet. 

De finale vindt plaats in Bozar, van maandag 20 tot zaterdag 25 mei. De zes concertavonden zijn rechtstreeks te volgen op Klara en via de Klara-app, met Lut Van der Eycken en haar panel van experten. Bij Canvas worden de finaleavonden gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker, eveneens bijgestaan door een panel van kenners en liefhebbers. Van maandag tot vrijdag worden de finaleavonden uitgezonden op het kanaal van Ketnet en op zaterdag op het Canvas-kanaal. De uitzendingen worden gestreamd op VRT NU, waar ze een maand lang beschikbaar blijven. Op zaterdag 25 mei weten we wie de opvolger wordt van Lim Ji-young, de Zuid-Koreaanse winnares in 2015.

DeZes, een jongerenpanel van zes Vlaamse vioolstudenten, volgen de hele wedstrijd van nabij en delen hun mening op sociale media en in de programma’s op radio en tv.

De VRT is mediapartner en coproducent van de Koningin Elisabethwedstrijd. De omroep werkt dan ook nauw samen met de organisatoren zodat de kijkers, luisteraars of surfers de wedstrijd in optimale omstandigheden kunnen volgen.

Naar goede gewoonte belonen de kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. De prijs wordt uitgereikt aan de kandidaat met de hoogste gemiddelde score. Punten geven kan via de websites van Canvas en Klara.

Deze pagina gebruiken we als startpagina. Hieronder bundelen we nieuwe artikels over de wedstrijd.

In de blokjes hieronder ziet u de nieuwe artikels telkens bovenaan verschijnen. Zo is klara.be/koninginelisabethwedstrijd meteen uw ideale startpagina.