Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Koperblazers, saxofoons en slagwerk veroveren Ultima

Koperblazers, saxofoons en slagwerk veroveren Ultima Kunst & Cultuur

De rijke fanfarecultuur in Vlaanderen krijgt steeds meer erkenning. Sinds 2020 behoren fanfares tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Vlaanderen. Daarbovenop slagen ze er vandaag in de Ultima voor Immaterieel Cultureel Erfgoed te bemachtigen. VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie onder directeurschap van Jan Matthys, doet er alles aan om dit erfgoed te blijven waarborgen. De jury stelt voornamelijk het sociaal en dynamisch karakter van de fanfarecultuur op prijs.
© Ultima's 2020

Fanfarecultuur met Jan Matthys van VLAMO

Waarom de fanfarecultuur?

De fanfarecultuur heeft een laagdrempelig en sociaal karakter. Niet alleen concerten en optredens, maar ook de bijkomende activiteiten zoals eetfestijnen, jeugdwerking en geldinzamelingen maken deel uit van die cultuur. Zowel jong als oud, zowel beginners als beroepsmuzikanten horen er thuis en zorgen samen voor een warm groepsgevoel. Die lokale samenhang zorgt eveneens voor een groot maatschappelijk belang van de fanfarecultuur.

De jury waardeerde daarnaast ook het dynamisch karakter van de cultuur, die in deze coronacrisis helemaal tot uiting komt. 'Hoewel hard getroffen als superspreaders van het virus, tonen vele muzikanten en groepen zich erg weerbaar door ludieke alternatieven te zoeken vanuit eigen kot en hier leuke montages van te maken op sociale media.' Zulke innovatieve en inspirerende initiatieven tonen de diversiteit aan van deze muziekvorm die volgens de jury veelbelovend is voor de toekomst. Ook minister-president Jan Jambon deelt diezelfde mening:

 

"Fanfare-initiatieven in onze grotere steden tonen aan dat interculturaliteit veel nieuwe dynamiek brengt, een warm pleidooi dus aan de fanfarecultuur om die vernieuwing voluit op te zoeken."
Jan Jambon

VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie, zorgde deels mee voor de erkenning van de fanfarecultuur en staat erop om dit erfgoed te blijven waarborgen in de toekomst. Jan Matthys, algemeen directeur van VLAMO komt woensdag 19 mei langs in de studio van Music Matters.

Meer weten over de fanfarecultuur? klik hier

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.