Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Korneel Bernolet heeft een nieuwe cd uit én hij assisteert in La Scala

Korneel Bernolet heeft een nieuwe cd uit én hij assisteert in La ScalaBlijf verwonderd!

Korneel Bernolet is klavecinist, leider van het ensemble Apotheosis, (assistent-)dirigent en opnameleider. Vorige maand bracht hij een nieuwe soloplaat uit, Grand Tour. Momenteel is hij in Milaan waar hij dirigent Christophe Rousset assisteert in een nieuwe productie van La Calisto (1651) van Francesco Cavalli voor het Teatro alla Scala. Dat kan niet anders dan een unieke ervaring zijn! Op maandag 18 oktober vertelt hij erover in Music Matters.
© Dymphna Vandenabeele

Korneel Bernolet is al enkele jaren de rechterhand van Christophe Rousset

Korneel Bernolet groeide als de jongste van vijf op in Veurne. Iedereen volgde les aan de muziekacademie, ook de moeder van Korneel. Zij leerde pianospelen en bij gebrek aan een babysit mocht hij de pianoles bijwonen. Hij herinnert het zichzelf niet meer, maar als kleine jongen bootste hij ook de bewegingen van de dirigent na die het Nieuwjaarsconcert op televisie leidde. Die twee werelden, klavierinstrumenten en orkestdirectie, vormen vandaag nog steeds de muzikale kernen van Korneel Bernolet.

Grand Tour is zijn nieuwe plaat (Ramée/Outhere). De hoofdrol is voor een klavecimbel uit 1774 van de Antwerpse (uit Duitsland afkomstige) Joannes Daniel Dulcken (1706–57). Het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen kocht het instrument in 1941 aan en sinds 1967 is het permanent uitgeleend aan Museum Vleeshuis Klank van de Stad. Korneel Bernolet heeft een bijzondere band met het instrument. Hij speelde er niet alleen op als student, maar hij geeft nu zelf ook les aan zijn conservatoriumstudenten met dat uitzonderlijke instrument. Op de cd staat muziek uit de periode rond het bouwjaar 1774: onder andere de Cinquiéme Suite de Pièces de clavecin van Josse Boutmy (1697-1779) en Concerto in Judas Maccabaeus van G.F. Händel (1685-1759).

Momenteel verblijft Korneel Bernolet in Milaan. Hij werkt volop als assistent-dirigent van Christophe Rousset in La Scala. Op 30 oktober gaat daar de nieuwe productie van La Calisto van Francesco Cavalli in première, met het ensemble Les Talens Lyriques.

18/10/2021 Korneel Bernolet in La Scala van Milaan
18/10/2021 Korneel Bernolet over Dulcken-klavecimbel en nieuwe cd Grand Tour

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.