Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kunst op de Kaart: Klara's fietsroutes langs kunst & architectuur

Kunst op de Kaart: Klara's fietsroutes langs kunst & architectuurKunst & Cultuur

Vlaanderen bevat een schat aan hedendaagse kunst en bijzondere architectuur in de openbare ruimte. Je zou er bijna aan voorbijlopen. Nu veel Vlamingen thuis blijven deze zomer, biedt dat een unieke gelegenheid om eigen land te verkennen.
Elise Dupré

Reading between the Lines - Gijs Van Vaerenbergh

Klara lanceert samen met Vlaanderen Vakantieland en Vlaanderen Fietsland fietsroutes door kunst en architectuur. Vijf routes: één per provincie. Bewegen in de buitenlucht en tegelijk genieten van kunst: dat is 'Kunst op de Kaart'.

Kunst op de Kaart bevat topkunstwerken. Denk aan Reading between the Lines van Gijs Van Vaerenbergh of de Kapel van het Niets van Thierry De Cordier. Daarnaast barsten de routes van verborgen parels, zoals Trage Weg van Masashi Echigo of woning Roelants van Willy Van Der Meeren. Je kan je eigen provincie herontdekken of een andere regio van Vlaanderen leren kennen. Kies voor het glooiende Pajottenland, de Vlaamse Ardennen of de Kust. Een handig overzicht van alle fietsroutes vind je hier.

Voor kunst en architectuur is er geen mondmasker of reservatie nodig. Onze fietsroutes zijn coronaproof én goed voor je conditie. De ene route is wat langer dan de andere: ze gaan van 40 tot 71 kilometer. Sommige routes zijn best pittig, met veel klimmen en dalen. Wie een elektrische fiets heeft of een geoefende coureur is, kan elke route op één dag aan. Anderen trekken voor de langere routes best twee dagen uit. Op de website van Vlaanderen Vakantieland vind je een overzicht van logies in de buurt. Indien je er een tweedaagse van maakt, kan je ook meteen terecht in één van de mooie musea in de omgeving.

Klara-nethoofd en Pompidou-presentator Chantal Pattyn interviewde per route één kunstenaar. Ze sprak met Els Vanden Meersch in Duffel, met Maarten Vanden Eynde in Herzele, met Katleen Vinck in Sint-Martens-Bodegem, met Thomas Lerooy in Duinbergen en met Gijs Van Vaerenbergh in Borgloon. Ze reed samen met hen door de omgeving op fietsen van Achielle en Cowboy.

De interviews en fietsroutes vind je in de artikels hieronder. Laat je inspireren en geniet van de fietstocht!

*Ken jij zelf een bijzonder kunstwerk dat wij zeker moeten ontdekken? Laat het ons weten via kunstopdekaart@klara.be!

Bekijk de verschillende routes:

Doe mee aan de wedstrijd:

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram