Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
kunstenaar Armando overleden

kunstenaar Armando overledenKunst & Cultuur

De Nederlandse kunstenaar Armando is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Armando Stichting laten weten. Hij stierf in Potsdam (Duitsland), waar hij een woning had en vaak was om te schilderen.
foto van Armando

Armando

Armando werd als Herman Dirk van Dodeweerd geboren op 18 september 1929 in Amsterdam. Hij was één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars. Nationaal en internationaal werd hij gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, documentairemaker en violist.

Hij groeide op in Amersfoort, vlak bij een concentratiekamp van de Duitse bezetters. Hij zag hoe gevangenen naar het kamp werden gevoerd en deed daarvan verslag in het boek 'De straat en het struikgewas', waarvoor hij in 1988 de Multatuli-prijs kreeg. Zijn oorlogservaringen vormen ook de basis van zijn andere werk.

VEELZIJDIG MAN

Kort na de oorlog trad Armando 's nachts als violist op voor Amerikaanse militairen, overdag studeerde hij. In het begin stond hij onder invloed van de experimentelen. Zijn eerste solo tentoonstelling had hij in 1954. In die tijd debuteerde hij ook als dichter. Laterr werd hij kunstredacteur bij de Haagse Post en zat hij bij de redactie van het tijdschrift De Nieuwe Stijl. In de jaren '70 en '80 schreef hij voor televisie en was hij te zien in de tragikomische serie 'Herenleed' van de VPRO.

Armando kreeg in 1977 de Herman Gorterprijs voor poëzie en in 1985 de eerste Jacobus van Looyprijs voor letterkunde en beeldende kunst. In 1987 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan het Nederlands cultureel bezit en de verspreiding daarvan in Europa.

Als beeldend kunstenaar werd hij in de jaren '60 lid van de kunstgroepering Nul. Eind 1998 kreeg hij een eigen, permanente tentoonstellingsplek in het Armando Museum in Amersfoort. Een groot deel van zijn werk werd in 2007 vernietigd toen het museum afbrandde. Het deel van de collectie dat werd gered, ging naar het Museum Oud Amelisweerd in Bunnik.

Hieronder kan u een gesprek herbeluisteren dat Klara-reporter Isabel Voets met hem had in 2009 voor het programma Babel, naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag. Hij bracht toen ook een nieuwe dichtbundel en een nieuwe kortverhalenbundel uit én in zijn vernieuwde museum opende een tentoonstelling met nieuw beeldend werk van hem. Aan stoppen dacht hij dus nog niet, al vond hij ouder worden toch maar niets.

Gesprek met Armando in Babel, 2009

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.