Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kunstenfestival Watou: wandelen en fietsen langs poëzie en beeldende kunst

Kunstenfestival Watou: wandelen en fietsen langs poëzie en beeldende kunstKunst & Cultuur

Veel Belgen gaan deze zomer in eigen land op vakantie, maar daarvoor hoef je niet per se naar de kust of de Ardennen te trekken. Watou, bij Poperinge, is ook een ideale vakantiebestemming. Je kan er niet alleen genieten van de mooie natuur, maar ook van beeldende kunst en poëzie op het Kunstenfestival Watou.
Affiche van het Kunstenfestival Watou

In Watou kan je niet alleen genieten van de mooie natuur, maar ook van poëzie en beeldende kunst.

Vorige zomer kon Kunstenfestival Watou om bekende redenen niet plaatsvinden, maar dat maakt de veertigste editie van dit jaar extra feestelijk. Chantal Pattyn is een van de drie curatoren: “We hebben alles uit de kast gehaald. Er zijn veel verschillende creaties, zowel binnen als buiten. En het festival heeft ook een nieuw parcours, van Watou zelf tot in Poperinge.”

Het Kunstenfestival Watou bestaat uit twee vaste ingrediënten: poëzie en beeldende kunst. “We hebben ervoor gekozen om de poëzie en de beeldende kunst apart aan te pakken. De gedichten worden gepresenteerd in afzonderlijke kamers. We wilden vermijden dat de poëzie het kunstwerk illustreert of omgekeerd, want dat werkt niet altijd. Door onze aparte aanpak kan iedereen zijn eigen interpretatie aan het werk geven.”

Een van de blikvangers is een enorme installatie van Carla Arocha en Stéphane Schraenen. Het complexe kunstwerk weegt maar liefst 300 kilo. “Boven de gracht van het prachtige kasteel de Lovie hangen ontelbaar veel cirkelvormige elementen. Het werk hangt aan twee bomen en daar kwam zelfs een boomchirurg aan te pas! Het is een verbluffend kunstwerk, een soort van impressionistisch wonder. Al naargelang het weer is het ook een ander werk, door de zon die erin valt of net niet, en de weerspiegeling in het water... Pure schoonheid.”

Het Kunstenfestival Watou is uniek omdat woord en beeld samenkomen. Ik denk niet dat zoiets nog ergens anders ter wereld bestaat.

Net als vorig jaar staan er in het wondermooie landschap rond Watou gedichten opgesteld, van bekende en minder bekende dichters. Zo wordt Stefan Hertmans gevierd, die dit jaar 70 werd. Het gedichtenparcours kan je best met de fiets verkennen.

Kunstenfestival Watou 2021 vindt plaats van zaterdag 3 juli tot zondag 5 september 2021 in en rond het West-Vlaamse Watou.

Herbeluister hier het gesprek met Chantal Pattyn in Espresso.

Chantal Pattyn over Kunstenfestival Watou

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.