Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kunsthistorica Caro Verbeek: 'Alle neuzen zijn mooi!'

Kunsthistorica Caro Verbeek: 'Alle neuzen zijn mooi!'Kunst & Cultuur

Een grote neus lijkt niet meer te passen in ons schoonheidsideaal. Dat was vroeger wel even anders. De Nederlandse kunsthistorica Caro Verbeek schreef een cultuurgeschiedenis van de neus, en kwam daarbij tot verrassende ontdekkingen.

Caro Verbeek weet alles over neuzen en geuren

Kunsthistorica Caro Verbeek legt zich toe op olfactorische geschiedenis: de geschiedenis van de geur. En van geuren is het een kleine stap naar neuzen. Het beroemde portret dat Piero della Francesca in de 15de eeuw schilderde van de Italiaanse hertog Federico da Montefeltro, gezegend met een opmerkelijke neustype, bracht haar op het idee om de neus in de kunstgeschiedenis te bestuderen.

In haar boek ‘Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus’ laat ze de bijzonderste neuzen de revue passeren, van Cleopatra tot Barbra Streisand. Aan grote neuzen werden in het verleden belangrijke eigenschappen toegekend, zoals leiderschap. Daarom liet Cleopatra zich op haar portretten afbeelden met een grotere neus dan ze in werkelijkheid had. Het was een truc om haar autoriteit te bevestigen. Ook de middeleeuwse schrijver Dante liet zijn portretten manipuleren, zodat zijn neus er prominenter uitzag.

Vanaf de 19de eeuw werden grote neuzen minder populair. Er ontstonden racistische clichés als ‘de Joodse haakneus’. Nu nog worden mensen met een grote neus vaker benadeeld op de arbeidsmarkt of in de rechtbank, vertelt Verbeek in Pompidou. Vooral bij vrouwen zijn grote neuzen uit den boze: het aantal neusoperaties heeft na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht genomen. Vrouwen kiezen daarbij graag voor een lichte wipneus, zoals de pop Barbie er eentje heeft.

Nergens voor nodig, vindt Caro Verbeek, die zelf naar eigen zeggen een grote neus heeft. ‘Wat ik met mijn boek wil uitdragen, is dat alle neuzen mooi zijn.’

‘Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus’ is verschenen bij Atlas Contact

Beluister hieronder het volledige gesprek met Caro Verbeek in Pompidou.

Gesprek met Caro Verbeek

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.