Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kurt Masur – een groot dirigent en man van de vrede

Kurt Masur – een groot dirigent en man van de vredeKlassieke muziek

Op 19 december 2015 overleed Kurt Masur, gewezen chef-dirigent van het Gewandhausorchester Leipzig, de London Philharmonic en New York Philharmonic, thuis in Connecticut: hij was 88. Bij Warner classics herdenken ze deze beroemde dirigent en vredesstichter met een mooie 70cd-box; daarin zitten alle opnames die hij voor Teldec en EMI maakte. In Maestro putten we volgende week graag uit deze rijke verzameling!
DR

Kurt Masur

Kurt Masur stierf dus in de Verenigde Staten, maar zijn wieg stond aan de andere kant van de wereld, in Brieg in Duitsland (nu in Polen). Hij studeerde piano, compositie en orkestdirectie in Leipzig. Een van zijn eerste dirigeeropdrachten was die aan het hoofd van de Dresden Philharmonie. In 1970 werd hij benoemd tot Kapellmeister van het Gewandhausorchester van Leipzig, een functie die hij 26 jaar lang zou uitoefenen.

In 1991 volgde hij Zubin Mehta op als muziekdirecteur van de New York Philharmonic en de volgende tien jaar zou hij dit orkest weer de glans en de stijl bezorgen die het had gekend onder dirigenten als Leonard Bernstein. Later werd hij nog chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra en het Orchestre National de France, meteen zijn laatste benoeming.

Kurt Masur kreeg in 1989 grote internationale aandacht én lof toen hij in Leipzig de lont haalde uit een uiterst gespannen confrontatie tussen betogers en de strijdkrachten van het Oost-Duitse communistische regime. Hij nodigde, met succes, beide partijen in het Gewandhaus uit om het conflict via gesprekken en onderhandelingen vredig op te lossen. Korte tijd later viel de Muur, en Masur werd zelfs getipt als volgende president van zijn land, maar hij koos ervoor een muzikant te blijven.

Met het Gewandhausorchester en later ook de New York Philharmonic maakte Masur vele opnames van het ijzeren repertoire: de symfonieën van Beethoven, Brahms, Tsjaikovski en Mendelssohn bijvoorbeeld. Maar ook minder bekende werken nam hij op, waaronder de symfonieën van Bruch en de volledige symfonische gedichten van Franz Liszt. Ook zijn versies van grote oratoria (Mendelssohn opnieuw) konden bij kritiek en publiek op veel bijval rekenen.

Er is één opname van Kurt Masur die bij muziekliefhebbers wereldwijd een bijzondere plek zal blijven innemen, en dat is die van de Vier letzte Lieder van Richard Strauss, samen met een grootse Jessye Norman. Maar opgepast, deze Philips-cd vind je niet terug in bovenvermelde box.

- Bart Tijskens