Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kurt Van Eeghem en De Gouden Haan

Kurt Van Eeghem en De Gouden HaanKlassieke muziek

Een satirisch sprookje... of een sprookjesachtige satire? Elk schoolkind in Rusland kent het verhaal van de Gouden Haan. Nikolaj Rimski-Korsakov maakte er een sprankelende, buitenissige opera van. Spek naar de bek van Kurt Van Eeghem!
De Gouden Haan

De Gouden Haan

De oude koning Dodon is nogal lui en zou eigenlijk het liefst een hele dag in bed liggen. Maar wat met de vijand die aan de horizon opdoemt? Een mysterieuze astroloog biedt de koning een magische gouden haan aan. Als die kraait, staat de vijand aan de grenzen van het rijk.

Rimski-Korsakov liet zich inspireren door Washington Irving en Poesjkin en deed ook een beroep op het talent van Vladimir Bjelski, specialist in de Russische volksliteratuur en auteur van diverse sprookjesachtige of legendarische libretti. De componist stelt zijn rijke orkestratiekunst ten dienste van sprankelende, vaak exotische muziek die ieder personage uitvoerig karakteriseert – een prachtige gelegenheid voor Alain Altinoglu die hiermee zijn eerste opera als nieuwe muziekdirecteur van de Munt zal dirigeren. Laurent Pelly is na het succes van Don Quichotte en Cendrillon terug om deze onstuimige politieke satire, dit ritmisch ongebreidelde avontuur te regisseren. Meer dan een eeuw na de creatie heeft dit werk nog niets van zijn turbulente sarcasme verloren.

Van 13 t.e.m. 30 december in het Muntpaleis op Tour & Taxis in Brussel. Meer info op de site van De Munt

Kurt Van Eeghem over de Gouden Haan

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Greet Van ‘t veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.