Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
La Pellegrina: topspektakel uit Firenze

La Pellegrina: topspektakel uit FirenzeKlassieke muziek

Laus Polyphoniae opende op donderdag 16 augustus met een bijzonder feestelijk concert, want de muziek werd geschreven voor de bruiloft van Ferdinando de Medici en Christine de Lorraine in 1589. Dit was hèt evenement van de late 16de eeuw, toen cultuur in Italië het pronkmiddel bij uitstek was van politici. Het moest een ongezien spektakel worden. U kon het rechtstreeks volgen in een extra lange aflevering van Klara Live en nu nog herbeluisteren.
foto van het ensemble Scherzi Musicalic Noah Shaye

Scherzi Musicali opent Laus Polyphoniae met La Pellegrina

In feite gaat het om een voorspel, vier tussenspelen en een naspel van een groot theaterstuk met de titel La Pellegrina. De muziek staat op zichzelf, is telkens gebaseerd op een ander klassiek thema, en is van de hand van het kruim van de componisten die in Firenze en omgeving actief waren. De allerbeste musici, dichters, regisseurs, decorontwerpers, dansers en regisseurs werkten mee aan dit evenement, dat het hoogtepunt van de huwelijksfestiviteiten in Firenze moest zijn. Het kostte een fortuin. De muziek was zo overweldigend, dat ze een eigen leven ging leiden.

Tegelijk is het ook een uitdaging van formaat voor Nicolas Achten en zijn ensemble Scherzi Musicali, want het is uiterst virtuoze muziek in vrij grote en steeds wisselende bezettingen met koor, soli en veel instrumenten. Er zijn – soms tegenstrijdige - bronnen over de uitvoering bewaard en er moeten veel keuzes gemaakt worden.

Herbeluister

U kan de speciale 'Klara Live - Laus Polyphoniae'-uitzending nog opnieuw beluisteren tot en met zondag 16 september 2018. Dat kan uiteraard via de Klara-app of via deze link

titelbladzijde van de partituur van La Pellegrina
La Pellegrina, uitgegeven in 1591

Het Griekse ideaal van de renaissance

Het ontwerp was trouwens van graaf Giovanni de Bardi, de voorzitter de Camerata, een club van Florentijnse intellectuelen die de Oud-Griekse muziek en theater bestudeerde. Hij koos niet alleen voor elk intermedium van een thema uit de klassieke oudheid, maar onderzocht ook een nieuw soort zang. Onder het motto: “de muziek moet de dienaar zijn van het woord” propageerde Bardi een solostem, die zong in een nieuwe expressieve stijl die dicht bij het gesproken woord stond en waarbij tekstverstaanbaarheid centraal stond. Zo konden de tekst en emoties beter overgebracht worden dan in de ingewikkelde polyfonie, waarbij verschillende stemmen tegelijk verschillende zanglijnen zongen. Componisten Emilio di Cavalieri, Jacopo Peri en Giulio Caccini schreven in de nieuwe monodische stijl, zij het in een zeer virtuoze versie ervan. Daarnaast werd er ook veel in de madrigaalstijl geschreven. Componisten Luca Marenzio en Cristofano Malvezzi vertegenwoordigen dan weer de oudere polyfonie.

De wegbereider voor de Italiaanse opera

La Pellegrina is een sleutelwerk in de zoektocht naar een nieuwe expressievorm voor zang, zeker wat de bijdragen van componisten als Peri en Cavalieri betreft. Maar het is nog een hybride werk. Per intermedium staat wel één mythe of klassiek thema centraal, maar de muziek ervan is gecomponeerd door meerdere componisten en in verschillende stijlen. Toch is met La Pellegrina de rode loper naar de opera uitgerold, want rond 1600 zouden de eerste avondvullende, samenhangende gezongen toneelstukken of opera’s met als thema’s Dafne en Orpheus & Eurydice uitgevoerd worden, uitgerekend van componisten als Peri en de Cavalieri. Kort daarna componeerde Claudio Monteverdi L’Orfeo, de ‘favola in musica’ uit 1607 die volledig bewaard is en als mijlpaal van de vroegbarokke opera geldt.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Laus Polyphoniae

In 2018 viert AMUZ twee mijlpalen: de 25ste editie van Laus Polyphoniae én de 400ste verjaardag van de opening van de voormalige Sint-Augustinuskerk. En Klara is uiteraard op post. Op donderdag 16 augustus bracht Nicole Van Opstal een uitgebreide voorbeschouwing, en vanaf 20.00 uur schakelden we over naar Lut Van der Eycken voor de uitzending van het feestelijke openingsconcert . Scherzi Musicali bracht 'La Pellegrina', En ook op vrijdag 24 augustus wordt er live uitgezonden. Dan kan u in Klara Live rechtstreeks het optreden van het Officium Ensemble beluisteren.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen

U kan de speciale 'Klara Live - Laus Polyphoniae'-uitzending van 16 augustus nog opnieuw beluisteren tot en met zondag 16 september 2018. Dat kan uiteraard via de Klara-app of via deze link