Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
La Vérité

La VéritéKunst & Cultuur

La Vérité van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda opende vorig jaar het filmfestival in Venetië. Vandaag is hij ook bij ons te zien. Lieven Trio: “Een ontroerende en genuanceerde film met een sterke cast.”
Catherine Deneuve en Juliette Binoche© cinenews

Catherine Deneuve en Juliette Binoche

La Vérité gaat over de relatie tussen Fabienne, een flamboyante Franse filmster, en haar dochter Lumir. Fabienne publiceert haar memoires en daarop beslist Lumir om met haar gezin vanuit New York naar Parijs te vertrekken. Hierdoor kan ze de boekpresentatie van haar moeder bijwonen. De sfeer is helaas niet zo feestelijk, want Lumir ergert zich dood. Fabienne verbloemt hun leven van vroeger heel sterk. Dat maakt de familiereünie niet zo prettig. 

 

Op zoek naar de waarheid

“De titel verklapt al dat er naar de waarheid wordt gezocht”, legt Trio uit. “Hoe betrouwbaar zijn onze herinneringen? En in welke mate vervormen we ze? Die vragen staan centraal in de film.”

Kore-eda heeft zich goed ingeburgerd in Frankrijk. Een echte Franse film met soms levendige dialogen.
Lieven Trio

Catherine Deneuve en Juliette Binoche spelen voor het eerst samen in een film. “Het zijn de twee grootste vrouwelijke filmsterren van Frankrijk. Ze vertegenwoordigen elk een andere generatie. En ze spelen nu moeder en dochter. Een beetje symbolisch”, zegt Trio.

Terugkomende thema's

Kore-eda is volgens Trio heel consequent in zijn werk: “Hij focust ook nu opnieuw op de relatie tussen kinderen en hun ouders. Meestal zijn het kleine kinderen maar hier gaat het om een volwassen vrouw. De letsels die ze als kind opliep en nog altijd meedraagt, laat hij wel duidelijk zien.”

Lieven Trio over La Vérité

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.