Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Lacaton & Vassal geven mensen meer ruimte. Dat is de nieuwe luxe."

"Lacaton & Vassal geven mensen meer ruimte. Dat is de nieuwe luxe."Kunst & Cultuur

Gisteren werd de fameuze Pritzker Architecture Prize uitgereikt. Deze award is de belangrijkste prijs voor architecten, in de volksmond ook wel eens de Nobelprijs voor de architectuur genoemd. Dit jaar viel de eer te beurt aan het Franse architectenduo Anne Lacaton (66) en Jean-Philippe Vassal (65). Helemaal terecht volgens Koen Van Synghel!
©Laurent Chalet/Pritzker Prize

Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal

Architect en architectuurcriticus Koen Van Synghel leerde het duo begin jaren 90 kennen als jurylid tijdens een wedstrijd in Bordeaux. Er werd hem toen gewezen op een woning waarbij het toen nog onbekende duo erin geslaagd was om met een minimum aan middelen, een maximum aan luxe te bereiken. Via een aangebouwde serre verdubbelden ze de oppervlakte van een eenvoudig rijhuis. Koen Van Synghel: "Een statement, want de nadruk in de moderne architectuur ligt op kleiner bouwen."

Democratisch, ecologisch en sociaal zijn woorden die hen typeren. “Zij zoeken luxe om de mensen meer vrije ruimte te kunnen geven door economisch te besparen. Vassal heeft bijvoorbeeld als jonge architect in Afrika gewerkt en heeft daar goedkopere manieren uitgewerkt om woningbouw te organiseren.”

Mies van der Rohe prijs

Twee jaar geleden won het duo ook al de Mies van der Rohe prijs met het Gran Parc Bordeaux project, waarbij ze naam en faam maakten door het herbouwen van een treurig sociale appartementsblok. Ze voegden een groene mantel toe van wintertuinen en terrassen waardoor de kleine appartementen plots gestapelde villa’s leken. “Het is aandoenlijk om te horen dat de mensen, zoals een oude vrouw, vertellen dat ze nu meer in hun veranda of hun tuin wonen dan dat ze in huis zitten”.

Ze hebben het ei van Columbus gevonden door de sociale woningen om te vormen naar genereuze, royale woningen.
Koen van Synghel

Ook de jury van de Pritzker Prize prijst hoe de verrijking van het menselijk leven altijd op de eerste plaats komt voor het duo. "Het hangt samen met hun obsessie voor economisch bouwen. Ze willen mensen meer geven zonder het budget te overschrijden. En daar zijn ze radicaal in!", vertelt Koen Van Synghel.

Lacaton en Vassal kregen ooit het aanbod om een plein in Bordeaux opnieuw aan te leggen, maar dat weigerden ze omdat ze vonden dat het budget beter gebruikt kon worden om het plein schoon te maken. Nieuwe banken en vuilbakken zouden een betere investering zijn dan een dure heraanleg door een toparchitect.
Koen van Synghel

Die filosofie passen ze ook toe in de kunst- en museumwereld, waar ze actief zijn. Zo hebben ze in Duinkerke een FRAC (Fonds Régionaux d’Art Contemporain) gebouwd, een centrum voor hedendaagse kunst. "Daar pasten ze ook hun idee van 'twee keer ruimte voor hetzelfde geld' toe." De oude loods bleef intact, maar er werd een exacte kopie uit goedkope materialen naast geplaatst. Daardoor kon de plaatselijke carnavalvereniging hun activiteiten in de oude loods verder zetten.

En ook in België heeft het duo plannen. In de wijk Peterbos in Anderlecht staat het aanleggen van terrassen en wintertuinen voor bestaande sociale woningen, op de agenda. 

Beluister hier het gesprek met Koen van Synghel over Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal

Koen van Synghel over Pritzker Architecture Prize
©Lacaton et Vassal
Renovatie van sociale woningen in Peterbos

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.