Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara op wandel in ‘het landschap van de polyfonisten’

Klara op wandel in ‘het landschap van de polyfonisten’

Dirigent Paul Van Nevel en fotograaf Luk Van Eeckhout pakken uit met een boek over de wereldberoemde polyfonisten of 'Franco-Flamands' die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de evolutie van de meerstemmige muziek in Europa.

Paul Van Nevel van het Huelgas Ensemble geraakte steeds meer gefascineerd door de vaststelling dat al deze componisten en zangers uit één en hetzelfde gebied kwamen (het zuiden van Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk).

Dit boek probeert een antwoord te geven op de vraag welke invloed de landschappelijke omgeving en het culturele decor hebben gehad op de persoonlijke en muzikale evolutie van die polyfonisten. En hoe uiteindelijk het landschap met zijn melancholie en zijn ritme bepalend is geweest voor de esthetiek van hun muziek.

Klara-presentator Mark Janssens en dirigent Paul Van Nevel trokken samen met Renate Weytjens en camera- en geluidsman Louk Voncken naar het landschap van de polyfonisten. Ze hielden halt aan het kasteeltje van Créminil ten zuid-oosten van Teerenburg (Thérouanne) in Frankrijk.

Op deze pagina kan u een gefilmde impressie bekijken van deze tocht. Het was een stralende zomerdag met Paul Van Nevel in topvorm.