Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Late Night Jazz 31/01: Groove!

Late Night Jazz 31/01: Groove!Jazz

Met nieuwe releases van Jungle by Night, Hands In Motion, Theon Cross, Lady Blackbird en Jeff Parker. De Belgische pianist Alex Koo nam onlangs een Toots Sessie op, neem gerust een kijkje op VRT NU. Graag blikken we ook al even vooruit naar de Klara Twintigers met drummer Samuel Ber. En Lies Steppe cureerde de wintereditie van het jazztijdschrift Jazz&mo’ onder het thema Groove. Live krijg je het eerste deel uit het concert van Art Blakey & The Jazz Messengers in Tokyo (1961).
Theon Cross

Theon Cross

Lies Steppe
Lies Steppe

De ondertitel van Jazz&mo’ belooft al jaren ‘vibes, grooves & funky licks’. Maar wat is dat eigenlijk, groove? Lies Steppe mocht haar stempel drukken op de laatst verschenen editie van het magazine. Zij koos ‘groove’ als thema omdat het zoveel betekenissen kan hebben.
Er werkte ook een -bekende- cowboy mee aan dit nummer: auteur Christophe Vekeman schreef een 'groovy' gedicht.
En dan zijn er uiteraard interviews: Lies interviewt onder meer Joey Baron, drummer met brede glimlach en een groove die muziek muziek laat zijn.
Columns: Guy Peters vraagt zich af of ‘m dat nu is, Maarten Weyler gaat op schattenjacht en Marc Van den Hoof gaat op zoek naar het hogere.
Voorts ook nog: de platenkast van kunstenaar Thomas Bogaert. ‘De vijf’ van DJ Grazzhoppa & een massa albumrecensies. 

Zin in meer? Lees Lies Steppe's gevatte voorwoord, Let's Groove!

Groove is het eerste dat in me opkwam toen ik een thema mocht kiezen. Ik vind het een mooi begrip omdat het veel betekenissen kan hebben, zoals in ‘find your own groove’. Want wat is er mooier dan muzikanten die hun eigen stempel drukken, laten zien wie ze zijn in hun muziek en in de connectie met anderen?
Tegelijk met de vraag over een thema moest ik ook kiezen wie ik wilde interviewen. Daar dacht ik meteen aan Joey Baron, die puzzel viel alvast mooi samen. Ik wilde een sprankel van die enorme positieve energie die hem zo uniek maakt binnenbrengen in dit nummer. En dat maakt Joey helemaal waar. We komen met deze Jazz&mo’ op de proppen aan het einde van een jaar dat voor veel muzikanten lastig was, daarom vond ik dat het extra mooi mocht zijn. En inspirerend. Het was een kans om stil te staan bij de vele fijne mensen die mijn pad al gekruist hebben, hen naar voren te schuiven en aan het woord te laten rond een thema dat flou genoeg is zodat iedereen er zijn eigen verhaal in kwijt kan. Het resultaat is mooier dan ik had kunnen dromen. Een dag nadat ik gepolst had of die allerliefste cowboy en auteur Christophe Vekeman iets wilde schrijven, kreeg ik een groovy gedicht toegestuurd. Het krijgt een ereplaats op de ‘pretpagina’.

Voor Dré Pallemaerts is groove iets universeels: een soort staat waaraan iedereen zich kan overgeven en soms gaat het verder dan spelen alleen, want dan neemt de muziek het over. Is er eigenlijk een verschil tussen swing en feel en groove en flow? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt, elke discipline heeft een eigen taal. Daarom wilde ik artiesten vanuit allerlei hoeken aan het woord laten. Bij STUFF. is een gemeenschappelijke frequentie het uitgangspunt.
We hoeven niet tot een conclusie of definitie te komen, maar groove gaat zeker over iets heel wezenlijks in de muziek, en misschien zelfs daarbuiten. Zoals Bert Dockx het zegt: ’Iets kan niet grooven als het te perfect is’. Dat sluit heel erg aan bij hoe ik muziek en het leven het liefst benader. Het mag een rafelrandje hebben. Het moet echt zijn!
Bij Rudy Trouvé is jazz een gevoel, dat zegt helemaal waar ik naartoe wilde: zonder oogkleppen samen de vrijheid savoureren. Wees welkom, duik vooral diep in dit nummer en get into the groove!
 

Late Night Jazz

Uw wekelijkse update rond jazz actua, nieuwe releases, interessante concerten en verrassende vondsten. Lies Steppe verkent voor u de wereld van de jazz en omstreken.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke maandag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.