Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Late Night Lab - Pierre Henry

Late Night Lab - Pierre Henry Kunst & Cultuur

Deze week is het een half jaar geleden dat de Franse electronicapionier Pierre Henry overleed. Hij zou 90 geworden zijn op 9 december. In Late Night Lab op dinsdag 5 december brengen we een portret.

Pierre Henry. Foto (c) Belga

Pierre Henry was gefascineerd door geluiden en ontdekte in het kielzog van Pierre Schaeffer bij Radio France het manipuleren van bandopnames en het monteren van geluid als een auditieve film. Samen maken ze de 'Symphonie Pour Un Homme Seul', een meesterwerk van de musique concrète, zoals ze hun nieuwe geluidskunst noemen.

Henry was, meer dan Schaeffer ook een geschoold componist, opgeleid door o.a. Nadia Boulanger en Olivier Messiaen. Maar hij verkoos met geluiden te werken in plaats van noten op papier te zetten. Na enkele jaren verliet hij de Franse radio. In zijn eigen huis en privéstudio verzamelde Henry kilometers bandopnames met geluiden die samen met electronica de bouwstenen werden van zijn werk.

Jarenlang werd hij hofleverancier van Maurice Béjart, zowel met de piepende deuren van 'Variations pour une porte et un soupir' als met de erg popualire rock met bliepjes van 'Messe pour le temps présent'.

De invloed van Henry op de electronische muziek is zo blijvend dat hij soms de peetvader van de techno genoemd wordt.

In Late Night komt dan ook zijn invloed op bvb. Aphex Twin aan bod, net als zijn samenwerkingen met bvb. Erik Truffaz & Spooky Tooth, net als de samples uit het werk van Henry bij Hooverphonic en Kid Baltan.

Late Night Lab

Nieuwe muziek, avant-garde, pioniers en hedendaags klassiek. Van Cage tot Brewaeys.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via latenight@klara.be

Elke dinsdag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.