Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Laura Janssens: "Ik las heel veel als kind. Het liefst met chips erbij."

Laura Janssens: "Ik las heel veel als kind. Het liefst met chips erbij."Blijf verwonderd!

Als ambassadeur van de Jeugdboekenmaand, kon Laura Janssens maart niet beter starten. Samen met schrijfster Laïla Koubaa bracht ze "Onder tussen in" uit, een graphic novel voor pubers over intimiteit, seks en relaties. Hun nieuwste samenwerking! Maar wat las de illustratrice en cartooniste zelf graag als kind? Laura Janssens: "De graphic novel Persepolis deed mij als puber voor het eerst geloven dat ik ook verhalen kon vertellen."
© Gregory Van Gansen/Photo News

Laura Janssens is dit jaar één van de trotse ambassadeurs van Jeugdboekenmaand.

Wie Laura Janssens zegt, zegt ook 'Niet nu Laura', haar populaire webcomic waarvan de cartoons ondertussen ook verzameld staan in verschillende bestsellers.

Naast haar recentste boek 'Onder tussen in', illustreerde ze eerder ook al jeugdboeken, waaronder 'Hoger dan de bergen en dieper dan de zee'. "Als ik aan een kinderboek werk, vind ik het leuk om gezichtsuitdrukkingen overdreven te tekenen. Plezier is echt met dansen en confetti in de lucht. En humor mag echt slapstick zijn. Dat is heel bevrijdend om te kunnen doen."

"Ik las heel veel als kind, ik kon van 's ochtends tot 's avonds lezen", vertelt Laura Janssens. Ze groeide op tussen stapels boeken, haar moeder - die uitgever was - zat daar zeker voor iets tussen. "Ik herinner me boeken als Meester van de zwarte Molen, Koning van Katoren en de Griezelbus nog goed... ik hield als kind blijkbaar wel van iets magisch en griezeligs."

En natuurlijk kan Harry Potter niet ontbreken in de lijst: "Als kind van de jaren 90 ben ik echt opgegroeid met Harry Potter. Ik tekende ook de personages uit de boeken." Tot de films uitkwamen en de personages totaal niet op de figuren uit haar verbeelding leken. "Als kind vond ik dat echt niet kloppen."

Op haar veertiende kreeg ze de graphic Novel Persepolis van Marjane Satrapi. "Door Satrapi zag ik dat perfect en realistisch tekenen helemaal geen must is, een eigen stijl en stem is wat belangrijk is." En die graphic novel liet haar dromen: "Toen besefte ik: dit wil ik ook doen."

Jeugdboekenmaand: Laura Janssens

Meer leestips op www.jeugdboekenmaand.be. Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest.

© Uitgeverij Vrijdag
"Onder tussen in" van Laura Janssens en Laïla Koubaa

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.