Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lee Konitz overleden

Lee Konitz overledenJazz

De legendarische altsaxofonist werkte als jonge kerel mee aan de legendarische Birth of the cool-opname van Miles Davis. Later zou Konitz ze omschrijven als maar "opgenomen muziek". Want volgens hem was improvisatie de echte kern van jazz. Lee Konitz werd 92.
© Steve Thorne/Redferns via Getty Images

Lee Konitz op het Cheltenham Jazz Festival in 2015

Zijn carrière duurde bijna 70 jaar. Hij was amper 21 en al lid van het beroemde nonet van Davis. Birth of the Cool wordt nog altijd beschouwd als een van de fundamenten van de cooljazz, het subtiele antwoord op de be-bop. Makkelijker te volgen, minder improvisatie en met gearrangeerde melodieën. Konitz keerde zich er later van af en ontweek ook heel bewust de bebop.

Lee Konitz zou cruciaal worden bij de ontwikkeling van nieuwe tendensen en tilde de West Coast Jazz van Gerry Mulligan tot een hoger niveau. Zijn eigen stijl was soepel en vloeiend, vol muzikale lijnen die hij om en rond de melodie liet kronkelen. Een subtiel spel van verbergen en tonen.

Improvisatie boven

Bij Konitz stond vrijheid boven dogmatische opvattingen en wierp zich op de vrije improvisatiestijl die de jaren 60 zouden kleuren. Hoewel hij eigen muziek schreef, improviseerde hij liever op standards. “Ik verbaas me nog altijd over het mirakel van de improvisatie”, zei hij daarover. ‘Als je improviseert, krijg je soms echte verrassingen.’

In zijn lange leven zou Konitz samenwerken met Charles Mingus, Ornette Coleman, Dizzy Gillespie, Charlie Haden en Brad Mehldau. Ook op z’n oude dag speelde hij nog. Het lijkt wel of hij dan een muzikale Indian Summer beleefde.

Herbeluister hier het gesprek met Frank Vaganée over Lee Konitz:

Clara De Decker belde in Espresso met Frank Vaganée, bandleader van Brussels Jazz Orchestra. Hij kende Lee Konitz persoonlijk, zo stonden ze in 2007 nog samen op Jazz Middelheim.

Frank Vaganée over Lee Konitz

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.