Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

100x Congo in MAS: ontdek een onbekende collectie

kunst & cultuur

ma 19 okt. - 10:50

100x Congo

Wie?

Els De Palmenaer is kunsthistorica en beheert sinds jaren de collectie Congolese kunst van de stad Antwerpen. Nadia Nsayi is als politicologe gespecialiseerd in Congo en schreef het boek 'Dochter van de dekolonisatie' (Epo). Momenteel is ze verbonden aan het MAS als curator beeldvorming.

Wat?

De stad Antwerpen heeft al 100 jaar een collectie Congolese kunst. Toch is die veel minder bekend dan de collectie van het Africamuseum in Tervuren. Een deel van die onbekende collectie wordt nu tentoongesteld in het Museum aan de Stroom (MAS). Honderd objecten staan centraal. Het gaat van maskers, over fluitjes in ivoor, spleettrommels, pijpen en wandelenstokken tot krachtbeelden. Stuk voor stuk intrigerend mooi.

Waarom moet u dit zien?

Waarom weten we niets over die Antwerpse collectie? Hoe is die ontstaan? Zijn de objecten in de collectie geschonken of gaat het hier over roofkunst? Wat zit er allemaal in? Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Wat was de betekenis ervan? Dat zijn vragen die beantwoord worden in 100xCongo.

Maar er worden nog meer vragen gesteld waarop het antwoord niet meteen voorhanden is. Wat is de beeldvorming van Congolezen? Hoe was die in de 16de en 17de eeuw? Hoe en waarom is die in de loop der eeuwen veranderd? Hoe zien we Congolezen vandaag? Zien we ze anders na alles wat we te weten gekomen zijn tijdens de tentoonstelling? Wat met de kolonisatie en dekolonisatie?

Je komt er misschien wel buiten met meer vragen dan antwoorden, maar het is net de bedoeling dat je reflecteert over wat je gezien, gehoord en gelezen hebt.

Praktisch?

Tot 28 maart 2021 in het MAS.

Nicky Aerts

Beluister

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet