Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

50 jaar het Huelgas Ensemble: “Zolang het niet klinkt, is het geen muziek”

blijf verwonderd!

ma 11 okt. - 3:43

In 1971 richtte Paul Van Nevel het Huelgas Ensemble op. Het ensemble staat van bij het begin bekend om zijn uitstekende opvoeringen van polyfonie. De zangers beheersen de esthetiek en hebben kennis van muzikale en vocale praktijken uit de middeleeuwen en de renaissance. Bij elke uitvoering kunnen ze een hoge standaard neerzetten. Paul Van Nevel blijft telkens verbazen. Hij programmeert niet alleen het standaardrepertoire, maar ook minder bekend en onontgonnen repertoire.
Damon De Backer

Voor Paul Van Nevel is de kracht van polyfonie tweeledig: enerzijds worden de luisteraars doorheen de muziek meegenomen naar een ander tijdsfenomeen. Geen orkestrale werken of grootschalige koren, bij polyfonie is er enkel de kracht van het geluid die voor een enorme diepgang zorgt. Anderzijds is het luisteren naar de meestal religieuze polyfonie een vervanger geworden voor het verdwijnende diepe geloof.

In 2019 organiseerde het Huelgas Ensemble voor het eerst een eigen festival in Talent (Frankrijk): het Pentecost Festival. Binnen deze flexibele festivalcontext vindt Paul Van Nevel samen met zijn ensemble de ruimte om onbekende stukken uit te voeren, te experimenten met werken, vernieuwende vormgeving toe te passen en interactie tussen het publiek en de zangers te stimuleren. Het eerstvolgende Pentecost Festival vindt plaats in het pinksterweekend van 2022.

Het 50-jarig bestaan viert Huelgas in Bozar met een sterk uitgebalanceerd concert. Zowel voor het indrukwekkende Qui habitat van Josquin Desprez als voor Cinq Rechants van Olivier Messiaen doet het Huelgas ensemble beroep op het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Voor de instrumentale partijen van het werk Nimm von uns, Herr, du treuer Gott van Dietrich Buxtehude wordt het bevriende orkest Anima Eterna Brugge onder leiding van Jos van Immerseel ingeschakeld. Voor meer info en tickets kan u hier terecht.

Ook Klara viert mee: op vrijdag 15 oktober brengt Maestro (14u-17u) een special rond het Huelgas Ensemble. Klara Live zendt het volledige verjaardagsconcert vanuit Bozar uit op zaterdag 16 oktober (20u-22u). Paul Van Nevel kiest dagelijks muziek in Music Matters, van 11 tot en met 14 oktober (12u-14u).

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet