Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Aki - Niobe

jazz

vr 19 mrt. - 10:19

Aki - Niobe

Wie?

Aki is een nieuw jong ensemble uit Antwerpen rond drumster Anke Verslype.  Zij brengt haar eigen muziek in verschillende bezettingen. Voor Niobe laat ze zich bijstaan door Marjolein Vernimmen (harp), Ruben De Maesschalck (bas) en Willem Heylen (gitaar). Een wonderlijke combinatie, een beetje in de lijn van sommige stukken uit John Zorns Book of Angels. 

 

Wat?

Niobe ontstond tijdens de eerste lockdown, er was tijd en rust en dat hoor je ook in hun muziek. De zes stukken op deze nieuwe EP zijn nauw met elkaar verbonden en verweven in een uitgestrekt -poëtisch- landschap. Anke Verslype houdt van verhalen en boeken, dat geeft haar inspiratie. Niobe is de naam van een vrouw uit de Griekse mythologie die in een steen veranderde nadat ze de goden tartte. Over de muziek vertelt Anke zelf: de melodieën zijn niet gemaakt om moeilijk te klinken, er is geen tekst, maar de stukken willen iets vertellen dat de luisteraar kan begrijpen, dat hij of zij zelf kan invullen en zo een verhaal kan horen. Daarnaast weet dit compacte album heel mooi het midden te houden tussen filmische landschappen, jazz en minimalisme.

Waarom?

Het collectief Aki voegt iets nieuws toe aan de jonge jazzscene in België, een nieuw geluid. Ze klinken fris, eigenzinnig en heel origineel. Neem nu het prachtige Lang Geleden: traag en uit het niets bouwen zij een klankenuniversum op maar het is ook een spanningsveld waarin improvisatie, dialoog en durf alle plaats krijgen. Als luisteraar ontdek je tal van subtiele details en een continue prikkeling door schitterende melodieën. Het lijkt simpel maar hun muziek is dat niet. Weldoordacht, intelligent en tegelijk fragiel/ontroerend. Deze plaat blijft hangen en doet verlangen naar meer.

Praktisch?


Uitvoerder: Aki

Titel: EP Niobe

Label: ‎ Eigen 

Joris Preckler

 

Aki - Niobe

Aki - Niobe

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet