Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Ana Torfs doorgrondt Beethoven

blijf verwonderd!

za 20 nov. - 2:27

Kunstenaar Ana Torfs was te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber. Naast haar favoriete muziekstukken te leren kennen vertelde ze over het maakproces van haar eerste en enige langspeelfilm 'Zyklus von Kleinigkeiten'.
Katelijne Boon en Ana Torfs

In 1998 werd 'Zyklus von Kleinigkeiten' geboren uit haar fascinatie voor de strijkkwartetten die Beethoven componeerde toen hij doof was geworden. "Hiervoor communiceerde hij met zijn vrienden via notitieboekjes, die resulteerden in een reeks vreemde documenten van vragen en opmerkingen", aldus Ana Torfs. Opmerkelijk aan deze notities vindt ze dat de iconische de figuur van 'dé grote Beethoven' afwezig aanvoelt in deze gesprekken. "Dit idee heb ik in mijn film proberen vertalen, de communicatieproblemen met een afwezige componist." De voorbereidingen gingen niet van een leien dakje. De volledige conversatie telde maar liefst 4000 pagina's, die Torfs besloot volledig door te nemen. "Ik steek graag veel tijd in de research voor mijn projecten. Ik verzamel mijn informatie en laat de gegevens langzaamaan uitkristalliseren via hoofd-, zij- en kronkelpaden."

De film is oorspronkelijk klankloos gefilmd op het formaat Super 16 en later opgeblazen naar 35 mm. Door het weinige vakmanschap op het einde van de jaren 90 qua projectie werd de kopie steeds meer en meer beschadigd. Maar een nieuwe kopie laten maken was moeilijk en peperduur. Gelukkig was Cinematek bereid om de film te digitaliseren, wat op zijn beurt weer een heel avontuur was. "We moesten alle ingrediënten terugvinden die op verschillende plaatsen waren ondergebracht. De negatieven, ondertitels, optische klank, ... Er is een jaar over gegeaan om de digitale kopie te maken."

Ik steek graag veel tijd in de research voor mijn projecten. Ik verzamel mijn informatie en laat de gegevens langzaamaan uitkristalliseren.

— Ana Torfs

Vanavond om 19 uur wordt 'Zyklus von Kleinigkeiten' bij Cinematek getoond in een reeks van restoraties en digitaliseringen. Een aanrader voor wie nog geen plannen op zaterdagavond had.

Beluister het volledigegesprek via Herbeluister op Klara.be.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet