Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Ana Torfs in Bozar

kunst & cultuur

do 16 jul. - 7:55

Twintig jaar na haar eerste solotentoonstelling in Brussel is Ana Torfs met haar nieuwe expo te zien in Bozar. Met The Magician & The Surgeon komt de beeldend kunstenaar heel dicht bij de corona-realiteit.
Expo The Magician & the Surgeon

De Brusselse kunstenares Ana Torfs staat bekend om haar wisselwerking tussen tekst en beeld. Daarvoor combineert ze vaak verschillende media in haar expo’s. Foto’s, video, audio-installaties en zelfs wandtapijten.

Dat is ook het geval in haar lopende expo The Magician & The Surgeon, waar een grote audio-installatie onmiddellijk de aandacht trok van collega Elise Dupré. “Uit de installatie klinkt een ademende Ana Torfs. Soms is dat rustig, maar soms ook paniekerig. Het ademen hoor je de hele tentoonstelling lang.” En dat maakt de expo ‘griezelig relevant’. “Met corona nu wordt die audio-installatie een actueel gegeven, zeker omdat je daar zelf met een mondmasker rondloopt. Het ademen hoorde ik plots als het zweven tussen leven en dood. Dat brengt een unheimliche sfeer in de ruimte.”

Een ander werk is dan weer volledig ‘coronaproof’ gemaakt. “Daar lig je normaal gezien op een tapijt dat door de kunstenaar ontworpen is en luister je met een koptelefoon naar een audio-opname. Nu moet je een QR-code scannen om de opname te horen. Maar wel grappig om te zien dat er veel mensen naast het tapijt gaan zitten om dan via hun gsm te luisteren.”

Voor Elise Dupré is de tentoonstelling van Ana Torfs een absolute aanrader. “Het is een fascinerende expo, die heel intiem is. Je beleeft het bijna alleen, alsof het een verborgen geheim is. Echt een tentoonstelling die je doorheen je hele lichaam voelt.”

The Magician & The Surgeon kan je op donderdag- (10-14u) en zondagnamiddag (14-18u) in Bozar gaan bekijken. Tickets zijn gratis en kan je op de website van Bozar reserveren.

Beluister hieronder het gesprek met collega Elise Dupré in Espresso: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet