Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Anna Boghiguian: een nomadische kunstenaar verdiept zich in de Gentse geschiedenis

kunst & cultuur

za 16 jan. - 10:36

Anna Boghiguian in SMAK

Wie?

Anna Boghiguian is een van oorsprong Armeense kunstenares die in 1946 in het door de Britten bezette Egypte geboren werd.  Volgens de beperkte biografische informatie die er  is, begon ze vanaf het midden van de jaren 1970 kunst te maken en leidt ze sindsdien een nomadisch leven. Pas de afgelopen tien jaar kwam ze internationaal onder de aandacht, met deelnames aan de Biënnale van Venetië en Documenta 13.

Wat?

De tentoonstelling A Short Long History opent met een kluit aarde op de vloer waarin takken van katoenbollen gestoken zijn. Met tekeningen aan de muur en knipselfiguren op de grond brengt Boghiguian een visueel verhaal waarin ze de lokale geschiedenis van Gent verbindt met de wereldeconomie.

De getekende stoet figuren vormt een papieren theater dat verschillende scènes uit de teloorgegane Gentse katoenindustrie verbeeldt. Dat verhaal is vertakt met dat van de Afrikaanse slaven in de VS en de Congolese dwangarbeiders in de koloniale tijd.

Waarom moet u dit zien?

Het vermogen van deze kunstenares om de Gentse textielfabrieken, beluikhuisjes en droogweiden te verbinden met de wereldgeschiedenis is uniek. En ook al kan je je afvragen of dit geen school-tv of laat vormingstheater is, wat de bovenhand haalt is toch het gevoel dat hier iemand de turbulentie van de geschiedenis verbeeldt vanuit het standpunt van zij die in Gent, Congo, de VS of nu in Bangladesh slachtoffer zijn van een textielindustrie die niet zonder onderdrukking of uitbuiting tot bloei kan komen.

Praktisch?

A Short Long History van Anna Boghiguian loopt t.e.m. 2 mei 2021 in SMAK.

Jeroen Laureyns

Beluister

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet