Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Anna Vinnitskaya - Chopin

klassieke muziek

zo 7 feb. - 2:59

Ballades & Impromptus van Frédéric Chopin

Wie?

De Russische pianiste Anna Vinnitskaya (°4 augustus, 1983), die met een weergaloze vertolking van het tweede pianoconcerto van Sergej Prokofiev terecht de eerste prijs wegkaapte op de K.E.W. editie van 2007. Sindsdien heeft Vinnitskaya een succesvolle internationale carrière uitgebouwd, en wordt ze aanzien als een van de toppianisten van deze tijd.

Wat?

De vier Ballades en vier Impromptus - waaronder de bekende Fantasie-Impromptu op.66 - van Frédéric Chopin. 'De term Ballade heeft Chopin naar alle waarschijnlijkheid als eerste geïntroduceerd' schreef Robert Schumann in  het Neue Zeitschrift für Musik in 1842. Het is in ieder geval het genre waarin hij zijn creativiteit ten volle heeft geëxploreerd, en dat 200 jaar later met recht en rede nog altijd tot het standaard pianorepertoire behoort. 

Waarom moet u dit horen?

Welk repertoire Anna Vinnitskaya ook in handen krijgt, ze weet er altijd de extra glans aan te geven die topmuzikanten zo kenmerkt. Of het nu Prokofiev, Ravel, Brahms, Debussy of deze Chopin is. Want laat ons wel wezen: je moet al van zeer goeden huize komen om aan deze Ballades en Impromptus - die al zoveel zijn opgenomen - nog iets toe te voegen. Maar dat doet Vinniskaya zeker: het zijn gloedvolle en gedreven interpretaties geworden, met een mooi evenwicht tussen poëzie en elegantie enerzijds en de nodige sturm und drang anderzijds. Wat een verfijnd legatospel en rubato (ritmisch vrij spelen) ook, zoals bijvoorbeeld in de eerste Ballade waar deze cd mee opent. En bovenal blijven haar verbluffende technische capaciteiten ten dienste staan van de muziek, zoals in de pittige finale van de vierde Ballade of de gekende Fantasie-Impromptu.    

Vinnitskaya nam deze cd op in mei/juni van vorig jaar, in de Friedrich-Ebert-Halle in Hamburg. Het was de bedoeling om o.a. met dit programma deze tijd ook in Europa rond te toeren - zo was er vorige maand een recital gepland in Bozar - maar daar hebben de omstandigheden uiteraard anders voor gezorgd. Hopelijk is bij deze uitstel geen afstel!

- Vincent Goris

Praktisch?

Uitvoerder: Anna Vinnitskaya

Titel: Chopin. 4 Ballades - 4 Impromptus

Label: Alpha

Catalogusnummer: 728

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet