Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Art-nouveauparel Hotel Hannon in Brussel wordt museum

blijf verwonderd!

wo 31 mrt. - 9:07

In 2022 opent het art-nouveaugebouw Hotel Hannon in Sint-Gillis als museum. Hotel Hannon is een grote stadsvilla met een opvallende afbeelding van een spinster op de voorgevel. Het gebouw is een ontwerp van architect Jules Brunfaut en dateert uit 1902. Heel wat originele stukken keren na jaren terug naar hun oorspronkelijke bestemming. Professor Werner Adriaenssens: "Het is een prachtige art-nouveauwoning, een mix van van Belgische en Franse art nouveau."
Hotel Hannon in Sint-Gillis

Hotel Hannon ligt op de hoek van de Brugmannlaan en de Verbindingslaan in Sint-Gillis, vlakbij het Hortahuis. Op de gevel een prachtig bas-reliëf van een spinster. Binnenin sprookjesachtige fresco’s en een monumentale trap. De grote stadsvilla werd in 1904 gebouwd in opdracht van Edouard Hannon, een van de directeurs van Solvay. Hannon werkte enige tijd in een Franse vestiging van Solvay, vlakbij Nancy. Daar kwam hij in contact met de Franse art nouveau.

“Het art nouveauhuis is niet Belgisch van inspiratie”, zegt Werner Adriaenssens, professor decoratieve kunsten aan de VUB. “De stijl is een mix van Belgische en Franse art nouveau.”

Architect was de Belg Jules Brunfaut maar het interieur werd ontworpen door de Fransman Emile Gallé. Gallé was een van de belangrijkste Franse art-nouveaudesigners en afkomstig uit Nancy, het centrum van de Franse art nouveau.

De dochter van Hannon woonde tot 1965 in de villa. Daarna raakte die in verval en werd hij bijna afgebroken. Sinds 1976 is Hotel Hannon beschermd. Het interieur volgde in 1983. De gemeente Sint-Gillis kocht het pand aan.

Het oorspronkelijke interieur is na 1965 deels verspreid geraakt. De eetkamer bevindt zich in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs, inclusief het schilderij van James Ensor dat er ooit hing. Die komen uiteraard niet terug. Maar alle ruimtes op de gelijkvloerse verdieping zullen worden ingericht als bij de oplevering van het huis. Veel meubels en objecten zijn nog eigendom van de familie. Het authentieke karakter van het huis zal zo goed mogelijk hersteld worden.

Hotel Hannon is nooit een hotel geweest, benadrukt Adriaenssens nog. ‘Hotel’ verwijst naar ‘Hôtel de maître’, een groot herenhuis. Een gewoon herenhuis werd dan weer een ‘Maison de maître’ genoemd.

Beluister hier het gesprek met Werner Adriaenssens over Hotel Hannon:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet