Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

'Ashes to ashes', ondanks alles toch vooral over liefde.

kunst & cultuur

di 11 aug. - 11:51

Acteurs Stefaan Degand en Elien Hanselaer worden in 'Ashes to Ashes' de twee geliefden Devlin en Rebecca. Hij vraagt haar meedogenloos uit over een minnaar uit haar verleden. Zij wil het vooral hebben over geweld in de wereld. Donderdag gaan ze in première met dit theaterstuk van Harold Pinter. Degand: "Ashes to ashes is spannend, gevaarlijk, rauw en tegelijk vertederend."
Ashes to ashes van Stefaan Degand en Elien Hanselaer

Midden maart, alles valt stil. Ook voor acteur Stefaan Degand, hij ziet zijn volledige agenda in één keer verdwijnen. Leeg. Blanco. In plaats van bij de pakken te blijven zitten, kan hij maar één ding denken: "We moeten gewoon spelen, op welke manier dan ook."

Hij belt hij actrice Elien Hanselaer en één telefoontje later ligt er een plan op tafel. Ze zullen een voorstelling in elkaar boksen en gewoon alles zelf regelen.

En zo geschiedde. Het resultaat is de voorstelling Ashes to Ashes, naar de theatertekst van Harold Pinter.

Ashes to Ashes is een harde, rauwe dialoog. In een schemerige kamer vinden we Rebecca en Devlin. Hij vraagt haar meedogenloos uit over een minnaar uit haar verleden. Zij wil het alleen maar over geweld hebben. Degand: "Ze schermen met woorden, onder de woorden ligt altijd iets broeierigs. Het is een spel dat ze spelen." Ze zijn gedoemd tot hun eigen universum en elkaar, afgesloten van de wereld. "Soms is het zo dat een theaterstuk plots in dialoog gaat met de tijd waarin we leven. En bij Ashes to Ashes is dat zeker zo," vertelt Hanselaer.

Maar is er naast al dat rauwe toch ook nog iets anders te vinden? Hanselaer: "Ik denk dat het algemene thema van Stefaan altijd liefde is. De eerste keer dat we het stuk lazen, ging het voor hem ook over liefde." En dat is inderdaad niet hoe het stuk meestal geïnterpreteerd wordt. De meeste uitvoeringen van het stuk van Harold Pinter focussen op de sleur van de relatie en het geweld. Maar dat ziet Degand dus anders: "Voor mij is het een requiem van de liefde die ten grave gedragen wordt. Een lang uitgesponnen lied."

Ashes to ashes gaat in première 13 augustus tijdens Zomer in O. Nadien gaan ze op tournee door heel Vlaanderen. Alle info op zomerino.be.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet