Music Matters
Aurélie Lierman in Music Matters op 18 maart
klassieke muziek
wo 18 mrt. - 10:48

Aurélie Lierman
Aurélie Nyirabikali Lierman werd geboren in Rwanda maar groeide op in België. En die meervoudigheid komt terug in alle aspecten van haar leven en werk. Tijdens haar studies Radio aan het RITS in Brussel begon ze bij de VRT te werken, maar daarnaast had ze een grote honger om met muziek bezig te zijn. Toen haar contract bij VRT afliep ging ze opnieuw studeren: eerst jazz-zang aan het Lemmensinstituut in Leuven, maar daarna klassieke zang en compositie bij Yannis Kyriakides in Nederland.
Waar ze aanvankelijk wat gewrongen zat met het idee te moeten kiezen tussen haar twee liefdes - radio en muziek - heeft ze door de jaren heen ontdekt dat kiezen helemaal niet hoeft. Ze maakt radioverhalen vol muziek, composities met soundscapes en field recordings, installaties met muziek en geluid en zelfs audioperformances waarbij de muzikanten bewegen op het podium. Zo creëert ze een klankwereld vol fascinerende texturen, met invloeden van over de hele wereld.
Ze reist nog steeds zo vaak mogelijk naar Oost-Afrika. Ze maakt er field recordings en brengt er onder anderen het leven van haar grootvader in kaart. Hij is 110 en een van de laatste traditionele jagers/dokters daar.
Aurélie Lierman werkt samen met heel wat internationale ensembles en muzikanten, maar nu is haar agenda plots leeg en haar bewegingsruimte heel klein. Heel erg spannend, maar tegelijk ergens ook een geschenk voor iemand die zo druk bezig is.
Wir irren... met ICTUS en Ana Torfs
Op 22 maart had ze samen met ICTUS op het podium moeten staan tijdens Wir irren, een concert dat hoort bij de film Zyklus von Kleinigkeiten van Ana Torfs. Samen met componist Jean-Luc Fafchamps en de muzikanten van ICTUS creëerde Lierman een performance waarbij iedereen tegelijk zanger en instrumentalist is, en zij met elektronica en field recordings extra texturen en lagen toevoegt. Een hedendaagse uitwerking van de raadselcanon Wir irren allesamt, nur jeder irret anders van Ludwig van Beethoven.
Concert en film staan ook gepland tijdens Lunalia XS in Mechelen eind april, maar het hangt natuurlijk ook af van eventuele verdere maatregelen. Alle informatie over dat concert vindt u hier.
Enkele projecten van Aurélie Lierman
In 2003 maakte Aurélie Lierman een radiodocumentaire over de zoektocht naar haar verleden. Waarom was ze in een weeshuis terechtgekomen en leefde haar familie nog? U kan de documentaire Nyirabikari, waarvoor ze verschillende prijzen won, beluisteren via de Soundcloud-pagina van Lierman.
Hieronder vindt u een kleine selectie van composities en performances, via het Youtubekanaal van Aurélie Lierman.
Aurélie Lierman werkt ook mee aan het project MoSaIC (Music for Sound Integration in the Creative sector), een Europees meerjarig samenwerkingsproject waarbij muzikanten van zeer diverse origine samenwerken, gezamenlijke kennis vergaren en elkaars muzikale tradities delen. Dat doen ze door een groep artiesten samen te brengen en vervolgens in concerten met de artiesten, en in school – en koorprojecten met kinderen, jongeren en volwassenen. Vier partners van over heel Europa werken hier samen aan: Ensemble Amadeus (Italië, projectleider en initiatiefnemer), Swinging Europe (Denemarken), Sound Grup Coral (Roemenië) en Koor&Stem (België). Elk partnerland stelde creatieve teams samen met 9 artiesten en een artistiek coördinator. Voor België zijn dat muzikanten uit Rwanda, Tunesië, Turkije, Iran, Rusland, Duitsland, Roemenië, Nederland en België. In Italië, Denemarken en Roemenië zijn het o.a. artiesten uit Iran, Syrië, Cuba, Colombia, Zweden, Ierland en Moldavië. Aurélie Lierman is artistiek coördinator voor België.
Alle informatie over dat project vindt u hier.