Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Bart Van Reyn in C.P.E. Bach – een krachtig verteller

klassieke muziek

wo 30 mrt. - 6:19

Wie?

Bart Van Reyn, ooit nog een Klara-collega, is intussen een veelgevraagd dirigent, o.a. bij Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic en NDR Radiophilharmonie. Hij richtte ook al enkele eigen ensembles op: in 2000 het koor Octopus en, 12 jaar later, Le Concert d’Anvers, een orkest dat speelt op oude instrumenten. De liefde voor de stem en een grote aandacht voor de historische uitvoeringspraktijk lijken als rode draden door zijn carrière te lopen. Op deze nieuwe Passacaille-cd leidt Bart Van Reyn het Vlaams Radiokoor en het ensemble Il Gardellino, dat hier ook nog de bijkomende titel ‘Baroque Orchestra’ krijgt.

Wat?

Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu, het derde oratorium van Carl Philipp Emanuel Bach dat voor het eerst werd uitgevoerd in 1774, is best een ongewoon werk. C.P.E. Bach schreef de muziek op een libretto van Karl Wilhelm Ramler. Die tekst van Ramler is voornamelijk een lyrische beschrijving van de Verrijzenis en Hemelvaart van Christus, en van de gevoelens die deze gebeurtenissen oproepen. Er zijn dan ook geen concrete personages in deze overwegend poëtische tekst, al hield dat Ramler niet tegen om er delen uit het Oude en Nieuwe Testament tussen te plaatsen. Muzikaal bevindt Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu zich op de grens tussen de barokke en klassieke periode. Het werk bestaat uit 22 nummers, die zijn onderverdeeld in twee grote delen die ongeveer even lang duren. Elk deel opent met een korte, kleurrijke instrumentale inleiding, die meteen de sfeer schept voor wat volgt. Naast het orkest treden ook drie vocale solisten (sopraan, tenor en bariton/bas) en een koor (dat eerder spaarzaam wordt ingezet; er zijn immers geen koralen) op de voorgrond.

Waarom?

Vlaamse dirigenten hebben duidelijk iets met Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu van C.P.E. Bach, want ook Sigiswald Kuijken en Philippe Herreweghe namen het werk al op. Deze nieuwe versie verbleekt niet naast deze eerdere opnames, wel integendeel. Door zijn meer dramatische benadering en keuze voor gezwindere tempi, toont Van Reyn zich hier een krachtiger en kleurrijker verteller. Het solistentrio - sopraan Lore Binon, tenor Kieran Carrel en bariton Andreas Wolf - zingt in lijn hiermee met eenzelfde bewogenheid, en het Vlaams Radiokoor brengt scherpte en helderheid in de dramatische koorpassages. Il Gardellino ten slotte speelt voluit, als een hechte band, een echt ‘Orchestra’ inderdaad: luister maar eens naar de strijkers in het duo ‘Vater deiner schwachen Kinder’, of naar de koperblazers in de basaria ‘Ihr Tore Gottes’, en je weet wat we bedoelen.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Carl Philip Emanuel Bach: Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu
Uitvoerders: Lore Binon (sopraan) Kieran Carrel (tenor) Andreas Wolf (bariton) Vlaams Radiokoor; Il Gardellino Baroque Orchestra o.l.v. Bart Van Reyn
Label: Passacaille
Catalogusnummer: PAS 1115

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet