Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Beethoven - Aflevering 7

blijf verwonderd!

vr 6 mrt. - 1:41

Beethoven: 'Wat ik ben, ben ik door mijzelf. Er zullen nog duizenden prinsen komen, zoals er ook al duizenden waren. Maar er is maar één Beethoven'
Beethoven

In 1806 blaast Beethoven de bruggen op met zijn mecenas prins Lichnowsky waardoor hij voortaan helemaal op zichzelf is aangewezen. Gelukkig blijft hij nieuwe compositieopdrachten verwerven.  In april 1807 ontvangt hij vanuit Eisenstadt zelfs een heel bijzondere opdracht: Prins Nikolaus Esterházy verzoekt hem een mis te schrijven voor de naamdag van zijn vrouw Maria. De Missa in C wordt alweer een  belangrijk keerpunt in zijn carrière als componist, ook al  is de opdrachtgever zelf  er niet zo mee opgezet. Na zijn terugkeer uit Eisenstadt gaat Beethoven weer aankloppen bij zijn geliefde Josephine Brunsvick. Een nieuw en onfortuinlijk hoofdstuk in deze lange liefdesgeschiedenis.

In 1809 krijgt Beethoven het aanbod van Jérôme Bonaparte om kapelmeester te worden in  Kassel. Drie bemiddelde Weense aristocraten weten daar echter een stokje voor te steken. Niet veel later mag Beethoven een contract ondertekenen dat hem de status van 'Componist van het Vaderland' bezorgt. Beethovens financiële zorgen lijken nu voor goed van de baan…tot enkele maanden later de Franse troepen voor de poorten van de stad staan.

In de zomer van 1812 gaat voor Beethoven een langgekoesterde droom in vervulling. In het kuurstadje Teplitz ontmoet hij zijn allergrootste idool : Johann Wolfgang Goethe.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet