Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Beethoven - Aflevering 9

blijf verwonderd!

za 28 mrt. - 2:20

‘Al sinds veel te lange tijd weet ik niet goed richting te geven aan mijn leven en word ik overmand door zorgen', schrijft Beethoven in een brief aan zijn vriendin Gravin Marie Erdödy in de zomer van 1817.
Beethoven dirigeert zijn 9de Symfonie

In januari 1816 wordt Beethoven na een lange en vermoeiende strijd officieel aangesteld als enige wettelijke voogd van zijn neef Karl. Beethoven wil hem de best mogelijke opvoeding geven. De kopzorgen daaromtrent houden hem echter weg van zijn schrijftafel. Bovendien moet hij vaststellen dat zijn muziek niet meer in trek is bij de Weense burgerij. Die laat zich liever inpakken door de champagnemuziek van componisten als Rossini.

Pas in de zomer van 1818 voelt Beethoven zich weer wat beter. De opdrachten beginnen weer binnen te druppelen en met uitzondering van de getroebleerde relatie met zijn neef Karl, gaat het hem op alle vlakken weer voor de wind.

Vrijdag 7 mei 1824 is één van die rood-omcirkelde dagen op de kalender van de westerse cultuurgeschiedenis. Die dag gaat Beethovens negende symfonie in première. Het is de grootste triomf uit zijn carrière. Helaas gaat het nadien enkel bergaf, zowel met zijn gezondheid als met zijn familiale relaties. De mislukte zelfmoordpoging van zijn neef Karl is een absoluut dieptepunt. Het einde komt nu in zicht…

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet