Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Klara in deSingel

Klara in deSingel

Beethoven boven op Klara in deSingel

klassieke muziek

vr 24 jan. - 13:17

Klara in deSingel is zoals steeds een muzikaal bad met veel geuren en kleuren, een roes waarin de bezoeker en Klara-luisteraar zich de hele dag kan onderdompelen. Maar dit jaar is het muziekfeest ook de start van het Beethovenjaar op Klara. Op zaterdag 1 februari 2020 vormt Beethoven de rode draad in de programmering van de Blauwe Zaal. Daarin kan Beethovens negende, met de bekende hymne 'Alle Menschen werden Brüder', niet ontbreken.
Brussels Philharmonic o.l.v Stéphane Denève speelt op 1 februari Beethovens negende symfonie tijdens Klara in deSingel

Het Symfonieorkest Vlaanderen geeft het startschot met de romance en de vijfde symfonie, Sylvia Huang speelt de eerste vioolsonate en het nieuwe ensemble Carousel van klarinettiste  Annelien Van Wauwe speelt het septet van Beethoven. Als klap op de vuurpijl voeren het Brussels Philharmonic, het Vlaams Radiokoor en Octopus Symfonisch koor o.l.v. Stéphane Denève de negende symfonie van Beethoven uit.  Op zondag 3 februari begint op Klara de negendelige reeks over Beethoven, met Jan Caeyers als gids.

De negende symfonie is zowat het meest iconische werk uit de klassieke muziek. Van het begin vanuit de stilte tot het overweldigende einde is de muziek één grandioos werk. Het is een grensverleggende compositie in alle opzichten: door de lengte, de harmonische schrijfwijze, de instrumentale bezetting en vooral het revolutionaire gebruik van koor en zangsolisten in de finale. 
Voor zijn finale wilde Beethoven zeer bewust ook een humanistische boodschap brengen met de keuze van het gedicht ‘Ode an die Freude’ van Friedrich Schiller. Hij schreef er ook enkel regels bij als introductie: 

“O Freunde, nicht diese Töne!
Sondern laßt uns angenehmere anstimmen
Und freudenvollere!

Beethoven koos een melodie die makkelijk te onthouden en mee te zingen is. Hij miste daarbij zijn doel niet, al is de verder uitwerking ervan zeer complex.  Uit Schillers gedicht distilleerde hij de centrale idee van universele broederlijkheid ‘Alle Menschen werden Brüder...’, dat hij door enkele aanpassingen een extra lading meegaf. Kunst als bevrijding van de maatschappij, als verlossing van de mens. Een mooie gedachte en streefdoel. De hymne weerklinkt vandaag de dag tijdens tal van vredes- of herdenkingsmomenten, en sinds 1985 als officieel volkslied van de Europese Unie. De dove Beethoven dirigeerde zelf de première in Wenen in 1823, bijgestaan door de dirigenten Michael Umlauf en zijn assistent Ignaz Schuppantzigh.
De negende symfonie is zo’n mijlpaal, dat ze een writersblock - volgens sommigen zelfs een vloek - veroorzaakte bij andere componisten die hun negende symfonie wilden schrijven.
Overigens, de lengte van Beethovens negende werd ook de standaard voor de lengte van een cd-schijf: 74 minuten – in de versie van dirigent Wilhelm Furtwängler.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet