Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Bekijk de concerten van Iedereen Klassiek

za 29 okt. - 9:12

Iedereen Klassiek: een muzikaal feest, vol orkesten, ensembles en solisten bijeen. Met muziek van Bach tot Pärt. Van de intiemste kamermuziek over hemelse koren tot het grote symfonische repertoire. Bekijk hier de concerten!
Musica Gloria

Musica Gloria

Iets in de potgrond van Brugge maakt dat er uitzonderlijk veel muzikaal talent bloeit. Het jonge ensemble Musica Gloria ontstond er in 2006. De toen 12-jarige Beniamino Paganini ging naar het conservatorium en bezocht sindsdien zowat alle concerten van het MA festival. Zoveel jaren later maakten fluitist en klavecinist Beniamino Paganini en hoboïste Nele Vertommen, naam en faam met hun ensemble. Ze produceren de ene CD na de andere. Beiden mogen zich Twinigers van Klara noemen.

Voor Iedereen Klassiek neemt Musica Gloria de kamermuziek met fluit en hobo van J.S. Bach en zijn vier componerende zonen onder de loep. En wat blijkt? Het talent hebben ze van grootmeester Johann Sebastian geërfd, maar elk van de zonen ontwikkelde een heel eigen componeerstijl.  Noem het een muzikaal generatieconflict. Johann Christian, de jongste componerende telg, maakte met zijn nieuwe stijl zelfs een diepe indruk op de jonge Mozart.

Boho Strings & Gwen Cresens: Van Bach tot Piazzolla

Melancholie, passie, verbetenheid en tederheid: Astor Piazzolla verhief de typische emoties van de tango tot kunstvorm. Met accordeonist Gwen Cresens kuiert Boho Strings, onder leiding van David Ramael, langs de verschillende invloeden die de grootmeester van de nieuwe tango in zijn muziek verwerkte. Van Bach tot de jazztunes die hij tijdens zijn jeugd ontdekte in New York.

Amaranthe - Be like the Bird

Het jong dameskoor Amaranthe wil met unieke projecten de koorwereld veroveren. En dat lukt want ze werden bekroond tot World Champion op de World Choir Games. ‘Wees zoals een vogel, even pauzerend op een te dun takje, voelend dat het haar gewicht niet kan houden, maar dat lacht en zingt omdat ze weet dat ze vleugels heeft.’ Vanuit deze inspiratie ging dirigent Johannes Dewilde op zoek naar bijzondere koormuziek. Naar bekende en onontdekte parels. Eric Whitacres betoverende Sleep flankeert het krachtige en virtuoze Mironczarnia van Jakub Neske. Werk van kooricoon Eriks Esenvalds staat naast Be like the Bird van de Brugse Hans Helsen. Vocale (her)ontdekkingen voeren je mee naar hogere sferen.

Wannes Cappelle & Nicolas Callot - Mozart in het West-Vlaams

Na het succes van hun poëtische West-Vlaamse versie van Schubertliederen, duiken Wannes Cappelle, frontman van Het Zesde Metaal en pianist Nicolas Callot verder de Weense geschiedenis in. Dit keer pakken ze Wolfgang Amadeus Mozart aan. Zoals Mozart de teksten van grote dichters als Goethe durfde aanpassen aan de muziek, zet Wannes de liederen waar nodig naar zijn hand voor de luisteraar van nu. In een intieme setting begeleidt Nicolas Callot Wannes meesterlijk op een pianoforte uit zijn eigen collectie.

Brussels Philharmonic: The Elements

Brussels Philharmonic is in de ban van de natuur en de natuurelementen. De mens mag zich dan al nietig voelen tegenover de overweldigende natuur, de Amerikaanse dirigente Karen Kamensek – onlangs bekroond met een Grammy voor Best Opera Recording  – is groots in het leiden van deze bezwerende symfonische muziek! De mysterieuze kracht van de natuurelementen inspireerde Claude Debussy voor zijn symfonisch gedicht La Mer.  Ralph Vaughan Williams schreef met The Lark Ascending (de opstijgende leeuwerik) een van de mooiste melodieën voor viool en orkest.  Violiste Mona Verhas, één van Klara’s beloftevolle Twintigers, speelt de vioolsolo.  De bijna meditatieve muziek van de leeuwerik sluit aan bij de leefwereld van de Franse componiste Camille Pépin. Voor haar werk Vajrayāna dook ze in het universum van de Tibetaanse religies. Daarin brengt een vijfde element de elementen aarde, vuur, licht en water samen. Brussels Philharmonic wuift het publiek uit met Rimski-Korsakov zoemende Vlucht van de hommel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet