Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Staat Op

BEKIJK: De wereldberoemde popsample van Igor Stravinsky.

klassieke muziek

ma 26 apr. - 1:41

Stravinsky in de popmuziek is een feit! Want zijn muziek uit de Vuurvogel is te horen in nummers van Britney Spears, Duran Duran, Yes, Jason Derulo en Britney Spears. Hoe komt dat? Ontdek het verhaal met Klara-presentator Sander De Keere in de nieuwe video (4) van de online videoreeks Start to Stravinsky.
De popsample van Igor Stravinsky

Wat hebben muziekgroepen zoals Duran Duran, Yes, Janet Jackson, Bruno Mars, Britney Spears en Jason Derulo met elkaar gemeen? Ze gebruiken allemaal dezelfde geluidsample van Igor Starvinsky. De zogenaamde Orchestra Hit of ORCH 2 (ook bekend later als ORCH 5). Hoe komt dat? 

In het jaar 1979 kwamen de Australische ingenieurs Peter Vogel en Kim Ryrie met een nieuwe digitale synthesizer op de markt: de Fairlight CMI (Computer Musical Instrument). De synthesizer had een revolutionaire computer met touchscreen waarmee je eigen ritmes kon creëren met behulp van een digitale pen. Als dat nog niet genoeg was, kon je er ook je eigen geluiden mee opnemen om ze nadien op verschillende toetsen van je klavier af te spelen. De Fairlight CMI was de eerste commerciële synthesizer die ook over een eigen geluidsbilbiotheek beschikte via 8 inch floppy disks met daarop opgenomen samples van muziekinstrumenten, stemmen, en zelfs geluiden van dieren, machines en natuurgeluiden. Je kon met de Fairlight CMI alles opnemen wat je zelf wou.

 

Toen Peter Vogel de geluidsbibliotheek wou aanvullen met nieuwe samples, dook hij in zijn eigen platencollectie en vond hij een vinylplaat van De Vuurvogel-suite van Igor Starvinsky. Meer bepaald een orkestsuite uit 1919 die Stravinsky maakte naar het gelijknamige ballet uit 1910. Het explosieve begin uit de helledans van de tovenaar ('Infernal Dance of the Demonic Magician Kashchei) klonk als de perfecte orkestsample. Het Stravinsky-fragment werd ingeladen als ORCHESTRA HIT NR. 2 of ORCH 2 (ook bekend in latere modellen als ORCH 5). In 1982 maakte de wereld kennis met die Stravinsky-sample door het rijkelijk gebruik in de hit Planet Rock van Afrika Bambaataa & Soulsonic Force.

Al snel begonnen andere muzikanten met de herkenbare orkestknal te experimenteren en kwamen er nieuwe synthesizers op de markt die allemaal een of andere orkestklank in hun databank hadden zitten.

Ontdek het hele verhaal met Klara-presentator Sander De Keere in de nieuwe video van START TO STRAVINSKY. Een online videoreeks om Igor Stravinsky te leren kennen naar aanleiding van zijn 50ste sterfjaar in 2021.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet